Sistemul bancar are nevoie de restructurare, iar băncile să-şi reevalueze costurile, comisionale şi dobânzile, a declarat, joi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la conferinţa "Cei mai mari jucători din economie", organizată de Ziarul Financiar.
"Sistemul bancar trebuie să se restructureze. Poate sediile sunt prea mari, poate sunt prea multe. Nu zic să dea oameni afară, dar trebuie reevaluate costurile. Trebuie reduse comisioanele. Dobânda activă este mai mare faţă de cea de referinţă. Ecartul trebuie să scadă", a spus Vosganian.
Pe de altă parte, el a arătat că nu poate ca ministru al Economiei să spună guvernatorului Băncii Naţionale a României să reducă dobânda de referinţă.
"Nici mie nu mi-ar plăcea ca domnul Isărescu (Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, n.r.) să vorbească despre Oltchim, deşi este din Vâlcea. Dar dat fiind nivelul inflaţiei din România, cel mai mare din UE, este greu ca guvernatorul să decidă reducerea dobânzii de referinţă", a spus Vosganian.
El a adăugat că băncile sunt extrem de precaute în ceea ce priveşte finanţarea firmelor şi trebuie schimbată această abordare.
"Am avut chiar ieri o întâlnire cu guvernatorul băncii centrale, luni am să merg la Viena unde am să mă întâlnesc cu conducerea Erste Bank. Avem în program o întâlnire cu ARB. Trebuie să facem un inventar al tuturor resurselor pe care le avem. Statul are la dispoziţie fondurile publice, fondurile europene, ajutorul de stat, ajutorul de minimis, Eximbank şi CEC", a explicat ministrul.
El a arătat că trebuie făcută şi o evaluare a posibilităţilor pe care le are la dispoziţie sistemul bancar.
"Sistemul bancar a fost oarecum defazat, în clipa în care noi în 2008 am început să luăm măsuri de prevenire a crizei, sistemul bancar a fost prociclic, iar acum când ar trebui să ne relansam este foarte precaut, iar în negocierile cu firmele este neîndurator. Este lipsit de flexibilitate în ce priveşte abordarea situaţiilor financiare ale firmelor. Va trebui văzut cât anume din sistemul bancar merge pe provizioane, cât merge pe rezerve minime, cât pe titluri de stat şi va trebui să reducem dependenţa statului de finanţarea interna şi cât rămâne pentru dezvoltare. Şi ce rămâne pentru dezvoltare va trebui ca împreună cu Banca Naţională să găsim o formulă ca în dialog cu băncile chiar să fie destinat dezvoltării", a mai spus Vosganian.