Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, cel care a semnat în 2000, ca prim-ministru, acordul de construcţie a podului de la Calafat-Vidin, afirmă că la acel moment spera ca lucrarea să fie încheiată mai repede, nu în 2013, şi a adăugat că acest pod poate concura să apară pe bancnotele de euro
"Este un pod european, solid, eficient, care uneşte două părţi ale Europei şi, pentru că pe bancnotele de euro se află poduri, ca simbol al unităţii europene, al comunicării, al solidarităţii, cred că şi acest pod poate concura în viitor să apară pe una din bancnotele de euro", a spus Isărescu.
El a menţionat şi contribuţia la acest proiect a foştilor politicieni din urmă cu 13 ani, făcând referire inclusiv la preşedintele României şi ministrul de Externe de atunci, Emil Constatinescu şi, respectiv, Petre Roman.
România şi Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin în martie 2000, însă iniţierea proiectului a întârziat din cauza fondurilor insuficiente.
Podul de doi kilometri peste Dunăre este parte a coridorului paneuropean de transport care leagă oraşul german Dresda de Istanbul (Turcia).
Costurile totale ale proiectului totalizează 226 milioane de euro, iar angajamentul financiar al guvernului bulgar se ridică la 60,7 milioane de euro. Proiectul beneficiază de împrumuturi şi finanţări gratuite de la Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii, Agenţia Franceză pentru Dezvoltare şi Instituţia Germană de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.