UDMR pregăteşte un "raport din umbră" Consiliului Europei cu privire la aplicarea Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare - instrument al CoE care oferă principii orientative referitoare la modul în care trebuie protejate limbile regionale şi minoritare.
Deputatul UDMR de Sfântu Gheorghe, Marko Attila, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a adresat o serie de întrebări premierului Victor Ponta şi unor miniştri cu privire la modul de aplicare a Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare în România, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit lui Marko, Guvernul trebuie să elaboreze, cel târziu până în octombrie, al doilea raport periodic referitor la aplicarea Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, iar el, prin întrebările trimise, a vrut să afle măsurile luate pentru remedierea aspectelor criticate în primul raport, precum şi ce măsuri au planificat Guvernul şi ministerele ca problemele ridicate să nu apară din nou în următorul raport.
El a adăugat că a transmis în anexă fiecărui ministru primul raport de evaluare elaborat de Comitetul de Experţi al Consiliului Europei.
Marko a afirmat, totodată, că serviciul de asistenţă juridică pentru minorităţi "Mikó Imre" din cadrul UDMR va elabora "un raport din umbră" cu privire la modul de aplicare a Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare în România.
"În paralel cu cel al Guvernului, vom elabora până în toamnă şi noi un raport, până când România îşi va depune propriul raport. Sperăm că vom avea şi rezultate, deşi constatăm că nu se prea vorbeşte despre Carta Limbilor", a spus deputatul de Sfântu Gheorghe.
Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare este un instrument al Consiliului Europei care oferă principii orientative privind modul în care limbile regionale şi minoritare ar trebui protejate şi promovate în mod cotidian.
Carta a fost adoptată la Strasbourg în 1992, semnată de România în 1995 şi ratificată prin Legea nr. 282 în 2007. Carta a intrat în vigoare la 1 mai 2008.
Primul raport de evaluare al Comitetului de Experţi al CoE a publicat primul raport în noiembrie 2011, în care, potrivit lui Marko Attila, îşi exprima regretul că România a înaintat raportul cu o întârziere de 18 luni şi nu a furnizat informaţii clare din care să rezulte modul în care România a pus în aplicare prevederile Cartei. Atunci, România s-a angajat să ia o serie de măsuri, printre care şi atenţie sporită în ceea ce priveşte neajunsurile practice în aplicarea acestui instrument european.