Comisia de revizuire a adoptat, joi, o serie de amendamente ale UDMR care privesc minorităţile naţionale, inclusiv dreptul de a-şi folosi în mod liber, inclusiv în spaţiul public, "propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă".
Membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei au adoptat, cu 18 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", amendamentul UDMR care introduce o nouă prevedere la articolul 6 din legea fundamentală: "Reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa, potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor".
În prezent, nu există o lege în vigoare privind statutul minorităţilor naţionale, un proiect de lege în acest sens fiind în Parlament de aproape opt ani.
De asemenea, la articolul 6 este introdus alineatul 3, care prevede: "Deciziile autorităţilor publice centrale şi locale se vor lua după consultarea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, cu privire la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase". Acest amendament a fost adoptat cu 18 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".
În plus, la articolul 12, a fost introdus alineatul 5, care prevede: "Minorităţile naţionale îşi pot folosi în mod liber, în spaţiu public şi privat, propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă".
În primăvară, politicieni români şi ungari au fost implicaţi într-o dispută publică pe tema arborării steagului secuiesc pe sediile unor autorităţi locale din judeţele Covasna şi Harghita.