Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, că este importantă opinia preşedintelui pe tema regionalizării, indiferent cum se numeşte acesta, dar că nu există obligaţii administrative pentru o asemenea întâlnire, acest lucru nefigurând nici măcar în pactul de coabitare.
Întrebat joi, într-o conferinţă de presă la Constanţa, cât de importantă este o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu pe tema regionalizării, Liviu Dragnea a răspuns: "Este o întâlnire foarte importantă. Este o întâlnire cu şeful statului, preşedintele României. Indiferent cum se numeşte, o opinie a preşedintelui României este importantă pentru că reprezintă cea mai importantă funcţie din statul român, cum să nu fie importantă ?".
Dragnea a spus însă că o astfel de întâlnire nu ar fi obligatorie: "Nu există obligaţii administrative, nu e trecută nici măcar în pactul de coabitare".
El a susţinut că este pregătit oricând pentru a avea această discuţie cu şeful statului.
"Eu sunt pregătit oricând pentru această discuţie, care cred că este utilă. Pentru că dacă discutăm sincer despre dorinţa de modernizare a statului român, regionalizarea şi descentralizarea reprezintă unii dintre cei mai importanţi piloni ai acestui proces de modenizare, dacă discutăm în mod sincer, şi ca să discutăm în mod sincer trebuie să ne întâlnim să discutăm acest proiect", a spus Dragnea.
Întrebat dacă aşteaptă invitaţia de la preşedintele Traian Băsescu, vicepremierul a răspuns: "Pot să aştept şi chemarea, nu neapărat invitaţia".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că reforma regionalizării a început greşit prin negocierea regiunilor, capitalelor şi guvernatorilor şi va duce la "un dezastru organizatoric", adăugând că speră să poată avea o discuţie în acest sens cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Liviu Dragnea.
"Sper să am o discuţie cu domnul Dragnea, cu domnul Ponta, pentru că nu voi putea sta deoparte intuind că se poate produce un dezastru organizatoric şi să spun că nu mă interesează, e treaba Guvernului', a afirmat Băsescu, la B1 TV, el arătând că această temă este trecută şi în acordul de coabitare.
Preşedintele a subliniat că deocamdată nu i s-a prezentat niciun proiect şi că va susţine această reformă numai "dacă este bine făcută".
"Mi se pare că s-a început construcţia invers şi nu va da rezultate, va fi o catastrofă. O catastrofă organizatorică pentru că s-a început de sus, marea bătălie unde sunt capitalele, unde sunt regiunile, cine sunt guvernatorii", a afirmat Băsescu.
El a arătat că această reformă ar fi trebuit să înceapă prin comasarea celor circa 3.200 de comune din care numai puţin peste o mie sunt viabile financiar, precum şi prin reorganizarea serviciilor descentralizate, astfel încât acestea să aibă o singură conducere la nivelul unui grup de 5-6 judeţe.
De asemenea, Băsescu a arătat că trebuie ţinut cont şi de comunicaţiile care trebuie puse la punct înaintea realizării acestei reforme, precum şi de faptul că nu trebuie extinsă birocraţia, el menţionând că se teme de o dublare a atribuţiilor viitorilor guvernatori cu cele ale preşedinţilor de Consilii judeţene.
"Regionalizarea e necesară, dar trebuie făcută cu cap", a concluzionat el.