Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, că a cerut inspectorilor şcolari generali să nu permită abateri de la procedură la bacalaureat şi că speră în rezultate mai bune la acest examen, anul acesta.
Pricopie a avut, la sediul Ministerului Educaţiei, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi cu reprezentanţi ai sindicatelor şi ai elevilor, legată de examenul de bacalaureat care a început luni.
"Le-am cerut inspectorilor generali şcolari să nu permită abateri de la procedură. Vorbim de un examen important în viaţa elevilor. Acest examen trebuie să fie bine organizat şi să le dăm elevilor posibilitatea să arate ceea ce au învăţat timp de patru ani. Nu vreau să comentez care va fi promovabilitatea, mai mare sau mai mică decât în anii precedenţi. Cred că este cazul să lăsăm examenul să se desfăşoare normal şi apoi vom comenta aceste rezultate pe data de 8 iulie, când vom analiza nu doar rezultatele la examenul din 2013, ci şi ceea ce ar trebui să pregătim pentru 2014-2015", a spus ministrul Educaţiei.
Cu acelaşi prilej, Remus Pricopie a recunoscut că ponderea celor înscrişi este uşor mai mică decât în anii precedenţi. "Este adevărat că ponderea celor înscrişi din rândul absolvenţilor din 2013 este cu 4,7 - 4,8 la sută mai mică decât cea similară de anul trecut şi că numărul celor din sesiunile precedente care s-au înscris la această sesiune este mai mare. Da, este mai mare tocmai pentru că în ultimii ani au fost mai mulţi respinşi", a adăugat ministrul.
Pricopie a urat elevilor baftă, exprimându-şi speranţa că vor fi rezultate mai bune. "Urez tuturor elevilor baftă. Îi rog pe toţi colegii, profesorii, inspectorii să-şi facă datoria aşa cum trebuie să şi-o facă. Sper să ne vedem pe 8 iulie cu rezultate mai bune", a spus ministrul.
Totodată, Remus Pricopie a menţionat că, în urmă cu o jumătate de secol, promovabilitatea la bacalaureat era de 40-50 la sută, afirmaţie susţinută de academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, prezent alături de ministru la semnarea unui protocolul de colaborare pentru lupta împotriva consumului de droguri în rândul elevilor.
Bacalaureatul 2013 a început luni cu proba orală la limba română, iar ultima probă este programată în 5 iulie.
Anul acesta, la examen s-au înscris 187.898 de candidaţi, dintre care 147.830 din promoţia actuală, în scădere faţă de ultimii ani.
În 2011, când a început să se ia măsura supravegherii video la bacalaureat, promovabilitatea în prima sesiune a fost de 44,47 la sută la nivel naţional, înaintea soluţionării contestaţiilor, pentru ca în 2012 să scadă la 43,04 la sută, în aceleaşi condiţii de supraveghere contra fraudei.