Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat sâmbătă seara că instituirea printr-o normă constituţională a principiului unui regim juridic egal stat-contribuabil nu poate fi combătută prin "argumente administrative" precum cele formulate de premierul Victor Ponta.
Antonescu a declarat într-o emisiune a televiziunii Digi 24 că, în cazul amendamentului care instituie un regim juridic egal între regimul juridic al contribuţiilor şi cel al creanţelor împotriva statului, nu pot fi aduse argumente de genul aceluia că nu sunt bani la buget.
"Când vorbim de principii şi de un principiu care este fundamental nu cred că putem avea argumente de natură administrativă. Adică, "eu refuz acest principiu pentru că nu prea avem bani la buget" (...) Principiul egalităţii de regim juridic între stat şi oricare alt contribuabil, între cetăţeni persoane fizice sau între companii private, acesta este un principiu pe care în opinia mea nici nemulţumirea domnului prim-ministru, indiferent cum îl cheamă, nici nemulţumirea unui ministru de Finanţe, nici nemulţumirea birocraţiei din Ministerul de Finanţe, nu-l poate împiedica", a susţinut Antonescu.
Liderul PNL a afirmat că, din moment ce Constituţia este un "contract fundamental între cetăţeni", la baza acestuia nu poate sta "o superioritate absolută a statului".
El a menţionat că în urma discuţiilor cu premierul Victor Ponta are speranţa că se va găsi "o formulă" de reglementare a acestui principiu, existând opţiunea adăugării sintagmei "în condiţiile legii".
"Dacă nu vom fi două treimi (la votul în comisia de revizuire, n.r.), nu vom fi două treimi şi se va rata acest prilej (...) E foarte important să stipulăm acest lucru pentru că legea va trebui să ţină cont de el", a afirmat liderul PNL.
El a menţionat că în situaţia în care se va ajunge la reluarea votului asupra acestui amendament, în comisia de revizuire, iar PSD va vota împotrivă "înfrângerea" nu va fi înregistrată de către PNL, ci de către "contribuabilii din România, care vor continua să fie trataţi ei ca servitori ai statului, în vreme ce de fapt statul ar trebui să fie servitorul lor".
"Acest principiu trebuie trecut pentru prima dată, pentru că este unul foarte corect. Când vorbim de principii noi vorbim care sunt principiile fundamentale pe care funcţionează societatea în România, şi după aceea vedem ce bani avem sau ce bani nu avem, pentru că statul, acest guvern sau oricare altul, nu au alţi bani decât aceia pe care îi iau de la cetăţeni, de la firme private, de la contribuabili şi evident pe aceia pe care îi împrumută şi îi plătesc după aceea, cu dobânzi cu tot, tot de la aceşti contribuabili", a mai susţinut Antonescu.