Ministrul delegat pentru IMM-uri şi turism, Maria Grapini, susţine tăierea ajutorului de şomaj pentru persoanele care refuză trei oferte de locuri de muncă în judeţul în care trăiesc, arătând că statul nu trebuie să plătească nemunca.
"Această propunere vine din toate zonele economice. De ce România nu ia o măsură acum dacă tot avem informaţiile în piaţă? Să vedem care este cererea de angajare de forţă de muncă pe meserii şi care este lista de şomeri şi dacă în judeţ - că nu putem la nivel de ţară, pentru că mobilitatea la noi este dificilă din cauza lipsei locurilor de cazare - dacă la nivel de judeţ o să constatăm că avem cereri pentru diverse meserii: strungar - 1.000 (cereri, n.r.), tâmplar - 500 (cereri, n.r.) şi găsesc că în acelaşi timp, în acelaşi judeţ plătesc 500 de tâmplari în şomaj, 200 de electricieni în şomaj şi există cerere pentru aceste meserii, după oferta, ca în ţările civilizate, a trei locuri de muncă, îţi tai şomajul", a spus vineri Grapini.
Ea a precizat că statul nu poate să continue să plătească nemunca, ci să încurajeze munca.
Rata şomajului a scăzut la 5,29% în aprilie, cu 0,29 puncte procentuale sub nivelul înregistrat în martie, la nivel naţional fiind 467.089 de persoane fără un loc de muncă, potrivit datelor Agenţiei naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Judeţul Vaslui are printre cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului (10,03%), urmat de Teleorman (9,75%), Mehedinţi (9,54%), Dolj (9,48%), Galaţi (8,82%), Alba (8,46%) şi Buzău (8,12%).
Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 162.211 au fost indemnizaţi, iar 304.878 neindemnizaţi. Numărul celor indemnizaţi a scăzut cu 20.837 faţă de martie, iar cel al şomerilor neindemnizaţi cu 4.501.