Instituirea Codului galben, joi, pentru 15 judeţe din jumătatea de est a ţării a fost necesară pentru a se evita sute de atenţionări ce s-ar fi impus în zone punctuale, a explicat. joi, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.
Directorul ANM a precizat, în cadrul unei conferinţe de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), că s-a instituit atenţionare de Cod galben pentru a fi evitate "sute de antenţionări pentru localităţi mici".
Ion Sandu a explicat că, până joi, existau fenomene meteorologice care se amplificau local şi pentru care erau emise atenţionări pe termen scurt, arătând că în zona Moldovei, Carpaţilor Orientali şi de Curbură până la Tulcea, frecvenţa acestor fenomene va fi foarte mare.
Meteorologii au emis joi o avertizare cod galben de furtună pentru 15 judeţe din jumătatea de est a ţării, unde începând de joi, ora 18.00, până vineri, la ora 22.00, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vânt puternic şi căderi de grindină.
Sandu a mai spus la conferinţă că sâmbătă va continua să plouă în cantităţi mai mici chiar dacă atenţionarea este valabilă până vineri seara.
Totodată directorul ANM a precizat că în perioada 11 - 13 iunie vor fi cantităţi importante de precipitaţii, şi dacă va fi nevoie va fi emisă o nouă atenţionare pentru zonele în cauză, după care intensitatea ploilor se va reduce.
În ceea ce priveşte viitura pe Dunăre în amonte de intrarea în România, Sandu a precizat că probabilitatea ca debitele unor râuri interne să se "cupleze" cu viitura fluviului este foarte mică.
"Probabilitatea să se cupleze debite de râuri interne cu acea viitură a Dunării este destul de mică având în vedere că sunt prognozate cantităţi nu foarte mari, iar până în momentul de faţă cu informaţiile pe care le avem nu poate fi un pericol major pe Dunăre", a mai spus Ion Sandu.
Avertizarea de cod galben de joi a fost emisă pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Braşov, Covasna şi Harghita.
"În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25...30 l/mp şi izolat 50 l/mp", se arată în avertizarea emisă de ANM.
Manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi până la sfârşitul săptămânii, cu precădere în zonele de munte şi în regiunile estice, sudice şi centrale, însă pe arii şi intervale de timp mai restrânse, a precizat ANM.