Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că societatea românească nu are încă gradul de maturitate politică pentru a valida un referendum cu un prag mai mic de 50%, el dând ca exemplu faptul că electoratul din România votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor de judecată.
Preşedintele a fost întrebat, la întâlnirea cu susţinătorii săi de pe Facebook, ce părere are despre reducerea pragului pentru validarea unui referendum la 30%.
Traian Băsescu a arătat că, atât timp cât Constituţia actuală stabileşte că revocarea preşedintelui ţării nu se poate face cu mai puţin de 50% din electorat, nu se poate face revocarea acestuia cu un prag mai mic.
"Nu poţi să vii să spui: îl revocăm cu 30%. Şi cred că n-ar trece nici de Curtea Constituţională aşa ceva", a adăugat Băsescu.
El a spus că, de asemenea, se doreşte modificarea Constituţiei cu prag de validare a referendumului de 30%, deşi aceasta a fost adoptată cu o participare de peste 50%.
Traian Băsescu a adăugat că sunt ţări în care nu există condiţie de cvorum pentru validarea unui referendum, dar sunt ţări cu democraţii extrem de consolidate.
"România nu este încă o ţară în care populaţia să aibă nivelul de gândire democratică care să ne permită să validăm referendumul cu sub 50%. (...) Numai simplul fapt că avem un electorat care votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor şi spune destul că a coborî pragul e o mare eroare, poate mai târziu, poate peste 10 ani, dar acum nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendumul cu mai puţin de 50%", a susţinut şeful statului.
( 6 iun 2013, 18:56:00
PS. Ce gandire "democratica" ne trebuie ca sa avem drept de vot? Oare nu este votul (si democratia, in general) posibilitatea de a alege, nu neaparat trebuind sa dau explicatii logice pentru alegerea mea. Intre doua lucruri, aleg unul dintre ele, pentru ca asa vreau eu. Asta e democratia! Presedintele nu are gandire democratica. Eu i-as recomanda dlui presedinte sa citeasca, la arhiva publicatiei 22, (prin 1996) ce inseamna alegere democratica. Intr-un sat din Statele Unite, populatia avea de ales intre a plati constructia unui pod trainic, de piatra si pavaj, peste un rau, sau a inlocui podul de leaturi luat de ape, tot cu un pod de lemn. Specialistii recomandau prima solutie, din punct de vedere economic. Din punct de vedere democratic, satenii au votat pentru a doua solutie. Justificarea nu a fost economia de bani si zgarcirea la tarate, ci... alegerea democratica, "asa vrem noi". A fost un articol in revista 22, care, astazi il sprijina de dl Basescu. Nu-i va fi greu sa le ceara numarul respectiv de la arhiva lor.