România se află pe locul 10 în Europa şi pe 4 în Europa Centrală şi de Est (CEE) după numărul locurilor de muncă create în urma proiectelor de investiţii străine realizate în ţară în 2012, potrivit unui studiu al Ernst&Young.
"România a atras anul trecut 7.114 locuri de muncă generate de investiţiile străine, cu 18,9% mai multe decât în 2011, în condiţiile în care CEE şi-a recăpătat forţa de atracţie pentru investiţiile străine în 2012, după doi ani dezamăgitori. Regiunea a atras cu 26,1% mai multe locuri de muncă, depăşind Europa de Vest. Companii din Europa şi din întreaga lume îşi extind tot mai mult capacităţile de producţie în Europa Centrală şi de Est. Renault, spre exemplu, mai produce doar un sfert din automobilele sale in Franţa, restul fiind produse în România, Maroc, Slovenia şi Turcia", se arată în raportul anual Ernst & Young European Attractiveness Survey.
Autorii studiului precizează că atât România, cât şi întreaga regiunea se bucură de avantajul unui capital uman capabil şi accesibil ca preţ, fiind mai competitivă în comparaţie cu Europa de Vest. Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, salariile anuale în ţările din CEE rămân în medie la jumătate faţă de cele din Germania, Franţa şi UK.
În CEE, Polonia este văzută de departe drept cea mai atractivă ţară pentru investiţii (37% din respondenţi). În cazul României, investiţiile care s-au concretizat în ţară reprezintă 7% din numărul total al proiectelor al proiectelor de investiţii din Europa, depăşind uşor percepţia investitorilor privind atractivitatea pieţei locale.
Polonia a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de proiecte de investiţii de pe continent, de 22% în 2012, atrăgând 148 de proiecte. În regiunea CEE, Polonia a devansat Rusia (128), devenind cea mai atrăgătoare destinaţie pentru investitorii străini. Serbia a avut, de asemenea, o performanţă solidă, atrăgând 78 de proiecte. Însă, investiţiile din Turcia şi Republica Cehă au înregistrat o scădere uşoară, atrâgând 95 şi, respectiv, 64 de proiecte. În raport nu se menţionează numărul proiectelor de investiţii atrase de România.
În pofida recesiunii, raportul arată că numărul proiectelor ISD din Europa a suferit doar o reducere moderată de 3%, de la 3.906 în 2011, la 3.797 în 2012. Totuşi, nivelul investiţiilor rămâne unul mai ridicat comparativ cu perioada dinaintea crizei, iar numărul locurilor de muncă create a urcat cu 8% faţă de 2011, până la 170.434.
Deşi pieţele cu creştere rapidă atrag interesul investitorilor străini, Europa râmâne cea mai importantă destinaţie pentru investiţii străine directe din punct de vedere al valorii, cu toate că aportul său în ISD globale a scăzut de la 28,6% în 2011, la 22,4% în 2012, potrivit UNCTAD (Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comert şi Dezvoltare).
Regatul Unit se situează din nou în topul destinaţiilor pentru investiţii străine, cu 697 de proiecte în 2012, în creştere cu 3%, însă Germania s-a apropiat mai mult ca niciodată, clasându-se pe locul al doilea, cu 624 proiecte – ceea ce reprezintă o creştere de 5%. După ce a depăşit Regatul Unit din punct de vedere al numărului de proiecte din industria producătoare în 2011, Germania recuperează teren şi în sectoarele bazate pe servicii. Franţa (471), Spania (274) şi Belgia (153) s-au clasat pe locurile trei, patru şi cinci.
Ţările din Europa de Vest care au avut performanţe foarte bune şi au atras un număr de proiecte semnificativ mai mare faţă de 2011 au fost Spania (273), Irlanda (106), Belgia (153) şi Finlanda (62). Aceasta s-a datorat, în principal, unei scăderi a costurilor relative pe unitatea de muncă, ceea ce le-a sporit competitivitatea.
Un al doilea grup de ţări vest-europene, printre care Franţa (471), Olanda (161), Italia (60) şi Elveţia (61) au atras mai puţine proiecte şi relativ puţine locuri de muncă. Motivele care au stat la baza diminuării investiţiilor variază, de la stagnarea creşterii economice în Franţa şi Italia, până la costurile operaţionale ridicate din Olanda şi Elveţia.
Serviciile de business şi cele de software au rămas cele mai importante sectoare pentru ISD din Europa, generând 699 şi, respectiv, 402 proiecte. Marea Britanie a fost, din nou, principala destinaţie pentru aceste proiecte (28%), cu Germania pe locul doi, urmată de Franţa şi Spania.
Industria producătoare a acumulat 25% din proiectele de investiţii, cu 60% din locurile de muncă create pe continent, în timp ce sectorul auto a furnizat cea mai mare surpriză, astfel că în ciuda vânzărilor de maşini din Europa, aflate în 2012 la cel mai scăzut nivel de aproape două decenii, sectorul a asigurat 28% din totalul de noi locuri de muncă generate prin investiţiile străine din Europa.
În ceea ce priveşte previziunile pentru 2013, investitorii sunt "realist" optimişti în privinţa Europei şi cred că recesiunea se va încheia, dar îşi dau seama că revenirea va dura mai mult decât s-a întâmplat în trecut. Jumătate dintre respondenţi prezic o perioadă de recuperare de trei ani, în timp ce o treime se aşteaptă ca acesta să dureze cinci ani.