Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 127 (5334)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,786 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Am cerut ANT o prognoză privind transplanturile, pe tipuri de organe şi bugetul aferent

Miercuri, 5 Iunie 2013 (15:19:20)

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cerut, miercuri, Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), unde a semnalat mai multe deficienţe, să aibă în vedere realizarea unui registru de donatori şi primitori, să facă o prognoză a intervenţiilor, pe tipuri de organe şi a bugetului aferent.

Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că a discutat două ore şi jumătate despre situaţia transplantului cu reprezentanţii ANT, cu Consiliul ştiinţific al acestuia, cu managerul Spitalului Clinic din Târgu Mureş, cu profesorii Radu Deac şi Horaţiu Suciu, care coordonează chirurgia cardio-vasculară în Târgu Mureş, cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din Târgu Mureş şi Bucureşti şi cu secretarii de stat Raed Arafat şi Adrian Pană.

"Am discutat trei probleme, respectiv situaţia transplantului în România, modalitatea în care poate fi suplimentat bugetul pentru transplant în 2013, cât şi situaţia transplantului de cord, implicit a Institutului din Târgu Mureş", a precizat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, în urma discuţiilor, au fost o serie de concluzii, dar discuţiile vor continua şi săptămâna viitoare.

"Au fost identificate deficienţe la nivelul ANT legate de organizare, logistică şi proceduri legale. În acest context, ANT trebuie să ia în primire gestionarea registrului de donatori şi primitori, ceea ce astăzi nu poate face. Să facă prognoză pe transplant, pe tipuri de organe şi bugetul aferent, să se revadă o serie de norme vechi de 20 de ani", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a precizat că, în ceea ce priveşte bugetul pe 2013, luând în calcul evoluţia intervenţiilor, ar fi nevoie de o suplimentare a bugetului pentru transplant de 70 de milioane de lei.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, din discuţiile pe care le-a avut în legătură cu situaţia transplantului de cord de la Târgu Mureş, a aflat că, după închiderea institutului, au mai fost efectuate patru operaţii de transplant de cord.

"Vreau să propun Guvernului o soluţie legată de transplantul de cord de la Târgu Mureş şi abia după aceea o voi face publică", a spus Nicolăescu.

Ministrul a precizat că, potrivit statisticilor, de la un donator există probabilitatea să fie recoltat doar ficatul sau rinichiul şi niciun cord.

"În schimb, având cinci donatori, există probabilitatea să existe un cord bun", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii declara, marţi, că proiectul de Hotărâre de Guvern privind Institutul Inimii de la Târgu Mureş nu a fost trecut pe ordinea de zi a a şedinţei de Guvern, întrucât trebuie respectate cele zece zile de transperenţă, dar va fi discutat de Executiv săptămâna viitoare.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică în 31 mai proiectul de Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Potrivit proiectului, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş va fi redeschis ca unitate sanitară publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, conducerea fiind asigurată de un manager şi un comitet director.

Proiectul mai prevede că Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş se finanţează integral din venituri proprii, din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi din alte surse.

Victor Zota, coordonator naţional de transplant, declara pentru MEDIAFAX că nu înţelege nici acum de ce la Târgu Mureş nu s-a mai făcut transplant cardiac în ultimii ani, întrucât centrul avea acreditare din 2011.

"Nu ştiu dacă problema transplantului de cord de la Târgu Mureş va fi rezolvată odată ce institutul va căpăta statutul de unitate sanitară cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, în condiţiile în care atâta timp cât a fost în subordinea Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, nu a făcut nicio intervenţie de acest fel, deşi avea toate condiţiile. Când am întrebat medicii de ce nu fac transplant de cord, atât cei din Bucureşti, cât şi cei din Târgu Mureş au spus că nu au primitor eligibil cu donatorul", a spus Zota.

Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, declara recent că, din datele sale, un număr de 55 de corduri - 20 în 2012 şi 35 în acest an - au fost irosite după desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş, în 2011, şi transformarea lui în clinică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Am cerut ANT o prognoză privind transplanturile, pe tipuri de organe şi bugetul aferent.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Am cerut ANT o prognoză privind transplanturile, pe tipuri de organe şi bugetul aferent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei