Comisia de revizuire a Constituţiei a respins, miercuri, amendamentele care propuneau scăderea sau majorarea vârstei de la care se poate candida, aceasta fiind menţinută la 23 de ani pentru candidaţii la Camera Deputaţilor, 33 de ani pentru Senat şi 35 de ani pentru Preşedinţie.
Astfel, membrii Comisiei de revizuire au respins amendamentul formulat de social-democraţii Eugen Nicolicea, Cătălina Ştefănescu şi Ioan Toma care propunea scăderea vârstei pentru candidaţii la Camera Deputaţilor la 18 ani, a candidaţilor la Senat la 30 de ani şi menţinea vârsta de la care se poate candida la Preşedinţie la 35 de ani.
Totodată, Comisia de revizuire a respins amendamentul formulat de Grupul miniorităţilor naţionale prin care se propunea majorarea vârstei pentru candidaţii la Camera Deputaţilor şi la Senat la 28 de ani şi menţinea vârsta de la care se poate candida la Preşedinţie la 35 de ani.
În consecinţă, articolul din Constituţia actuală va rămâne nemodificat şi în viitoarea Lege fundamentală: "Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României".
Pe de altă parte, Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament iniţiat de PSD prin care se instituie obligativitatea pentru candidaţii la Camera Deputaţilor, Senat şi Preşedinţie de a avea domiciului în România cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor.
Astfel, la articolul 37 s-a introdus un nou alineat (3) cu următorul cuprins: "Pot participa la alegerile pentru Camera Deputaţilor, pentru Senat şi pentru funcţia de Preşedinte al României numai candidaţii care au avut domiciliul în România cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor".