Comisia pentru revizuirea Constituţiei a menţinut, marţi, actualele prevederi privind reţinerea maximă de 24 de ore a persoanelor, iar în cazul arestării preventive a fost introdusă noţiunea că cercetarea şi judecarea cauzelor penale se face de regulă fără privarea de libertate a persoanei.
"Cercetarea şi judecarea în procesul penal se face fără privarea de libertate. În mod excepţional şi motivat arestarea preventivă se dispune de judecător în condiţiile legii şi numai în cursul procesului penal", prevede amendamentul adoptat cu 18 voturi "pentru" şi 2 abţineri în cazul articolului 23, alineatul 4 din Constituţie.
În forma actuală a Legii fundamentale se precizează că "arestarea preventivă se dispune de judecător şi numai în cursul procesului penal".
De asemenea, la nivelul comisiei de revizuire a Constituţiei a fost menţinută prevederea conform căreia "reţinerea nu poate depăşi 24 de ore".
Membrii comisiei de revizuire au adoptat şi un amendament propus de Forumul Constituţional prin care autorităţile sunt obligate să prezinte motivele "conducerii administrative" în mod similar cu situaţia reţinerii sau arestării.
"Celui condus administrativ, reţinut sau arestat i se aduc de îndată la cunoştinţă, în limba pe care o înţelege, motivele conducerii adminstrative, ale reţinerii sau ale arestării, iar învinuirea, în cel mai scurt termen; învinuirea se aduce la cunoştinţă numai în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu", prevede amendamentul adoptat în comisie.
În forma actuală, aducerea la cunoştinţă a motivelor din partea organelor statelor este prevăzută doar în cazul reţinerii sau arestării: "celui reţinut sau arestat i se aduc de îndată la cunoştinţă, în limba pe care o înţelege, motivele reţinerii sau ale arestării, iar învinuirea, în cel mai scurt termen; învinuirea se aduce la cunoştinţă numai în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu".
De asemenea, membrii comisiei parlamentare au adoptat un amendament propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu prin care sunt completate actualele prevederi ale Constituţiei prin introducerea unui nou alineat la articolul 23: "Este interzisă folosirea probelor obţinute în mod ilegal".
În plus, un alt amendament propus de Forumul Constituţional şi adoptat introduce dreptul părţilor în cadrul unui proces de a beneficia de timpul necesar pregătirii apărării.
Astfel, articolul 24, alineatul 2 va prevedea că "în tot cursul procesului, părţile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu şi de a dispune de timpul şi înlesnirile necesare pentru pregătirea apărării", spre deosebire de actuala formă a Constituţiei: "În tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu".