Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS & RDS Ioan Bendei, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit unei decizii luate vineri de Judecătoria Sectorului 1, la propunerea procurorilor anticorupţie.
Decizia nu este definitivă, Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Alexandrescu, anunţând că a atacat deja cu recurs hotărârea Judecătoriei.
Recursul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.
După anunţarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1, Sorin Alexandrescu a fost scos din sala de judecată şi dus cu o dubă a Poliţiei la arest.
Mateuţ a declarat, înainte de anunţarea deciziei de arestare, că din interceptările aflate la dosar nu ar rezulta că victima a suferit vreo traumă psihologică sau emoţională în urma presupusului şantaj al clientului său, dovadă că aceasta nu a procedat cum i s-ar fi cerut. "Relevant în acest caz este dacă a avut loc o constrângere, dacă a rezultat o tulburare psihică a victimei în urma ameninţării şi care să fi împins victima să acţioneze în detrimentul propriei voinţe", a arătat Mateuţ.
Avocatul a mai spus că organul de urmărire penală din acest caz, respectiv DNA, nu avea competenţă să deruleze o anchetă pentru acest presuspus şantaj. "Persoana ce face obiectul infracţiunii de şantaj este una fizică, nu juridică, iar organul de urmărire penală nu avea competenţă pentru a derula o anchetă în cadrul acestei infracţiuni de şantaj. Ar fi fost de competenţa DNA dacă fapta era dusă până la capăt şi dacă se producea o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro", a explicat Mateuţ.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, vineri, Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti arestarea preventivă a lui George Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, urmărit penal pentru şantaj şi reţinut joi seară, pentru 24 de ore.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), directorul general al Antena TV Group este urmărit penal pentru şantaj, după ce, în perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, ar fi constrâns "un administrator al unei societăţi comerciale să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de învinuit, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză"
Dosarul lui Alexandrescu a fost constituit ca urmare a denunţului făcut de administratorul firmei, a precizat DNA.
Sorin Alexandrescu a fost audiat joi la DNA, procurorii aducându-i la cunoştinţă acuzaţiile.
La sediul central al DNA a dat declaraţii, joi, şi preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Acesta a spus, la ieşirea din sediul DNA, că între trustul Intact şi RCS&RDS este o luptă "între doi elefanţi", iar el nu a greşit "din punct de vedere legal" cu nimic şi nu a încasat niciun leu.
Dragomir a precizat că a fost chemat la DNA în calitate de martor în dosarul directorului general al Antena TV Group. "Am fost chemat martor la DNA. Am dat răspunsuri la toate întrebările procurorilor. Am dat o declaraţie, nu ştiu acum dacă este o plângere sau declaraţie. Am declarat tot ce mi s-a întâmplat fără să mint, pentru că am jurat pe Biblie. Mai ales că toate discuţiile s-au purtat pe telefon, iar stenogramele sunt la ordinea zilei", a afirmat şeful LPF.
Dumitru Dragomir a explicat şi contextul în care s-ar fi simţit şantajat. "Pe scurt, am fost anunţat la telefon de Sorin Alexandrescu (directorul general al Antena TV Group - n.r.) să vorbesc cu un director, sau eu să mă duc la el, de la RCS&RDS, să-l trimit la el, pentru că are ceva foarte tare cu domnia sa, şi că le-a scos nişte TV-uri de pe grilă şi că erau ei în mare scandal. Mi-a spus că vine a doua zi pe la mine, pe la Ligă, dar nu a mai venit. Mi-a trimis apoi o hârtie, fără dată, fără semnătură, dar cu antetul de la Intact, şi cerea să răspund la nişte întrebări, aşa, nu ştiu, foarte...despre un contract dintre firma Bodu cu RCS&RDS. Fiind ani de zile patron de presă, le-am trimis un răspuns corect. Bineînţeles că m-am simţit şantajat, oricine se simte, mi-a dat şi telefon. În orice caz, nu vreau să fac rău cuiva, dar ei faţă de mine au greşit, nu m-am simţit bine...", a relatat şeful LPF.
Dumitru Dragomir a adăugat că nu a mers la "acel director" despre care îi vorbise Alexandrescu. "Nu am mers la acel director. Nu am vorbit cu el. I-am spus lui Sorin Alexandrescu: «Du-te, băi, de-aci cu vaca. Ce treabă am eu cu Bendei?»", a spus el, făcând referire la un reprezentant al RCS&RDS.
În acelaşi context, Dragomir a spus că nu poate preciza "scopul şantajului". "Eu nu pot spune scopul şantajului. Asta este treaba procurorilor, judecătorilor. (...) Este treaba lor, şantajul lor, unul, altul, dar să nu mă bage pe mine în asta, pentru că eu nu am greşit cu absolut nimic", a ţinut să sublinieze el.
Dragomir a mai spus, referitor la informaţiile date publicităţii de Grupul de Investigaţii Politice (GIP), potrivit cărora una dintre afacerile personale ale şefului LPF a fost finanţată cu 1,7 milioane euro de către RCS&RDS, că "domnul Ciuvică a venit cu un contract rupt din context".
Pe de altă parte, însă, şeful LPF a încercat să dea explicaţii cu privire la "o asociaţie" din care ar fi făcut parte şi o firmă a lui. "Firma ce a făcut contract cu RCS&RDS-ul este creditoare şi e gaj la bancă. A existat suma de 1,7 milioane de euro şi chiar şi mai mult. A fost o asociaţie între două firme, una care a venit cu 11 milioane de euro, firma mea, şi RDS cu o proporţie de 20 la sută şi ceva. Pentru asta, RDS lua 15 la sută pentru o perioadă de aproape zece ani şi în ultimii ani lua întregul câştig al asocierii. Şi atunci, unde este neregula?", a spus Dragomir.
Şeful LPF s-a referit şi la licitaţia pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga I. "Antena 1 a fost în consorţiu cu RCS&RDS, iar voi toţi aţi fost martori la licitaţia făcută cu case de avocatură, Consiliul Concurenţei, Poliţie, judecătoria, presa, toată presa şi, în direct, la televizor", a spus Dragomir.
Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a arătat, joi, într-un comunicat de presă, că începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finanţată cu 1,7 milioane euro de către RCS & RDS. În perioada 2009 - 2011, SC RCS&RDS SA a primit de la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), condusă de Dumitru Dragomir, dreptul de difuzare a meciurilor din Liga I. RCS & RDS a primit dreptul de difuzare pentru meciurilor din Liga I şi în sezoanele 2011 - 2014.
"Începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finanţată cu 1,7 milioane euro de către RCS&RDS. Este vorba despre Crystal Palace Ballrooms, un complex luxos de săli de evenimente aflat în imediata apropiere a Palatului Parlamentului şi a Pieţei Unirii din Bucureşti, pe Calea Rahovei nr. 198A. Complexul se află în proprietatea SC BODU SRL, firmă deţinută în totalitate de Dumitru Dragomir", a precizat GIP în comunicatul citat.
Potrivit sursei citate, în 15 august 2009, SC BODU SRL a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu RCS & RDS. Conform acestui contract, firma lui Dragomir a încasat de la RCS&RDS suma de 1.700.000 de euro "în schimbul unor servicii şi drepturi derizorii", a precizat GIP.
"Prin acest contract, RCS&RDS a plătit 1,7 milioane de euro pentru a-şi face publicitate la nunţile şi botezurile ce urmau să se desfăşoare într-un imobil deţinut de firma lui Dumitru Dragomir. La data semnării contractului imobilul era neamenajat astfel încât RCS&RDS s-a oferit să-l amenajeze pe banii săi", se mai arată în comunicatul citat.
RCS&RDS a scos televiziunile Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, în noaptea de 19 spre 20 aprilie 2012.
Într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 20 aprilie 2012, RCS&RDS a anunţat că nu mai difuzează Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV pe platforma de satelit Digi, întrucât compania de telecomunicaţii nu mai poate accepta să plătească peste 7 milioane de euro pe an, sumă care ar fi fost solicitată de Antena TV Group pentru difuzarea prin satelit a acestor televiziuni.
Totodată, RCS&RDS a precizat, în comunicat, că Antena TV Group a declarat libere la retransmisie televiziunile sale, fără condiţionări tehnice sau financiare, fapt pentru care, pentru cablu, distribuitorii au dreptul şi obligaţia de a transmite gratuit aceste posturi, însă pentru satelit au dreptul, nu şi obligaţia să le retransmită.
În schimb, Intact Media Group a afirmat pe 20 aprilie 2012, într-un comunicat, că RCS&RDS a retras de pe platforma proprie DTH, în mod abuziv, Antena 1 şi Antena 3, acuzând, totodată, compania de telecomunicaţii de rea credinţă. Potrivit comunicatului Antena, RCS&RDS a refuzat să încheie un acord cu grupul media, motivând că televiziunile în cauză au fost declarate libere la retransmisie.