Copiii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani ar putea presta, cu acordul părinţilor, activităţi necalificate cu caracter ocazional, iar zilierii ar putea fi plătiţi prin mijloace electronice, propunerile fiind făcute de Ministerul Muncii într-un proiect de modificare a Legii zilierilor.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Proiectul de act normativ prevede extinderea ariei "beneficiarului de lucrări", pentru ca forţa de muncă în regim zilier să poată fi utilizată, pe lângă persoana juridică, şi de persoana fizică autorizată şi întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale, intreprinderea familială.
Acelaşi proiect stabileşte că veniturile realizate de persoanele fizice apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat din activităţi necalificate cu caracter ocazional nu se iau în considerare la menţinerea dreptului de ajutor social, o asemenea derogare fiind de natură să încurajeze această categorie de populaţie pentru desfăşurarea de activităţi aducătoare de venituri care să ducă în final la creşterea ratei de ocupare a acestei categorii de populaţie.
Iniţiatorii proiectului vizează şi crearea posibilităţii copiilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani de a presta activităţi necalificate cu caracter ocazional numai cu încuviinţarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali şi numai pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi aptitudinile de care dau dovadă, fără a le fi încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie şi periclitată starea de sănătate.
În document se precizează că acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali se exprimă în formă autentică şi cu precizarea activităţilor care urmează să se desfăşoare de către minor/minori şi se consemnează de către beneficiar în registru.
"Această completare duce la o mai bună individualizare a cerinţelor legiuitorului cu privire la posibilitatea copiilor de a desfăşura activităţi recalificate cu caracter ocazional", precizează iniţiatorii.
Modificarea legii vizează şi o mai bună reglementare a modului în care se realizează înregistrările în registrul de evidenţă a zilierilor, prin faptul că această operaţiune se face în ordine cronologică, fără a lăsa pagini sau poziţii libere, precum şi posibilitatea ca extrasul din acest registru să poată fi transmis către inspectoratul teritorial de muncă şi în format electronic.
Dacă proiectul de modificare va fi adoptat, se va crea posibilitatea efectuării plăţii zilierului prin folosirea mijloacelor de plată electronică, precum şi posibilitatea de efectuare a plăţii la sfârşit de săptămână, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier şi beneficiar, valoarea minimă a cuantumului remuneraţiei brute orare negociate neputând fi sub nivelul valorii/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 23/2013, valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 4,44 lei/oră până în iunie 2013 şi de 4,74 lei/oră începând cu luna 1 iulie 2013.
"Prin această modificare se urmăreşte realizarea protecţiei nivelului minim a veniturilor zilierului care nu poate fi inferior valorii/oră stabilită pentru salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată", explică iniţiatorii proiectului de act normativ.
Documentul mai prevede că activităţile pentru a căror desfăşurare se poate utiliza munca necalificată vor fi corelate cu Clasificarea activităţilor din economia naţională, actualizată, ceea ce va permite identificarea cu o mai mare precizie a activităţilor pentru a căror realizare se poate folosi munca necalificată cu caracter ocazional şi va duce la aplicarea unitară a prevederilor legii.
De asemenea, se completează regimul sancţionator care priveşte faptele săvârşite de beneficiar cu cea care se referă la interdicţia beneficiarului de a angaja zilieri care să desfăşoare activitate în beneficiul unui terţ, urmărindu-se prevenirea abuzurilor care s-ar putea manifesta în zona folosirii forţei de muncă utilizată în regim zilier, ceea ce ar însemna deturnarea de la scopul propus, respectiv faptul că zilierul execută pentru beneficiar activităţi necalificate cu caracter ocazional.
În plus, iniţiatorii proiectului de modificare doresc crearea unei garanţii a respectării dispoziţiilor legale referitoare la realizarea de activităţi necalificate cu caracter ocazional prin introducerea de sancţiuni contravenţionale pentru beneficiarul care utilizează zilieri în alte activităţi care presupun muncă necalificată faţă de cele prevăzute expres de lege.
Proiectul de act normativ va fi în dezbatere pe site-ul MMFPSPV până în 7 iunie.