Peste 55% dintre testele de alcoolemie efectuate şoferilor de către legişi în 2012 au fost pozitive, iar în 7% dintre cazuri conducătorii auto au avut peste 2 g/l alcool pur în sânge, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici" din Capitală
INML a efectuat, anul trecut, 49.370 de determinări ale alcoolemiei conducătorilor auto.
În peste 55 la sută din cazuri, alcoolemia a fost pozitivă, iar în 7 la sută din cazuri, a depăşit 2 la mie, respectiv peste 2 g/l alcool pur în sânge, arată raportul INML.
Conform legislaţiei rutiere în vigoare, răspunderea penală a şoferilor intervine începând cu o alcoolemie de 0,8 la mie.
Potrivit aceluiaşi raport, tot în 2012, au fost efectuate 78.309 investigaţii toxicologice, majoritatea, respectiv 71.525, fiind determinări ale alcoolemiei la persoane şi la cadavre.
Alte 5.184 de investigaţii toxicologice complexe au fost făcute pentru identificarea unor substanţe, altele decât alcoolul şi drogurile, iar 1.600, pentru determinarea prezenţei drogurilor şi dozarea acestora, precum şi pentru urgenţe spitaliceşti în cazuri de intoxicaţii acute.
Raportul mai arată că în reţeaua de medicină legală se perpetuează o dramatică lipsă a dotărilor cu aparatură modernă şi a reactivilor necesari pentru unele investigaţii toxicologice elementare.
"Există, astfel, 13 servicii judeţene a căror activitate a laboratorului de toxicologie se rezumă doar la determinarea alcoolemiilor, fără a efectua niciun fel de alte examene toxicologice, situaţie ce poate fi explicată prin lipsa dotării cu aparatură, reactivi şi personal. Mai mult decât atât, există numeroase servicii de medicină legală care nu au posibilitatea să efectueze nici cea mai elementară investigaţie toxicologică. Chiar şi la institutele de medicină legală, aparatura de laborator este insuficientă şi invechită, aprovizionarea cu reactivi este grevată de sincope frecvente. Nu poate fi acceptabil ca în România, ţară cu peste 20 milioane locuitori, să existe în sistemul medico-legal doar trei laboratoare apte să detecteze drogurile stupefiante", se arată documentul avizat de Comisia Superioară Medico-Legală.