Ministrul german al Muncii şi Afacerilor Sociale a arătat, într-o întâlnire cu ministrul Mariana Câmpeanu, că nu crede că liberalizarea pieţei muncii va produce schimbări semnificative în ceea ce priveşte fluxurile de lucrători români, bazându-se pe studiile efectuate, dar şi pe experienţa cu UE8.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice arată vineri, într-un comunicat de presă, că în cadrul vizitei oficiale pe care ministrul Mariana Câmpeanu a efectuat-o în Germania, ministrul Ursula von der Leyen a arătat că nu se aşteaptă la o creşetere a fluxurilor de lucrători români.
"Ministrul german al Muncii şi Afacerilor Sociale a precizat faptul că nu consideră că momentul liberalizării pieţei muncii va produce schimbări semnificative în ceea ce priveşte fluxurile de lucrători români, bazându-se pe studiile efectuate, dar şi pe experienţa cu UE8. De asemenea, ministrul Von der Leyen a considerat că liberalizarea completă a pieţei muncii va aduce beneficii economice ambelor state", se precizează în comunicat.
Ministrul Mariana Câmpeanu a mai avut întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Germania şi cu membrii Asociaţiei Oraşelor Germane, subliniind deschiderea pe care autorităţile române o au pentru colaborare şi pentru identificarea soluţiilor optime care să vină în sprijinul cetăţenilor români, oriunde s-ar afla aceştia.
Discuţiile celor doi miniştri au vizat colaborarea bilaterală şi în cadru european, accentul fiind pus pe libera circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană, în perspectiva liberalizării complete a pieţelor muncii în toate statele membre începând cu 1 ianuarie 2014.
În prezent, nouă din cele 26 de state membre ale Uniunii Europene aplică restricţii cetăţenilor români care doresc să muncească într-o altă ţară UE. Statele care aplică restricţii sunt: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania.
Portugalia, Ungaria şi Grecia au renunţat la aplicarea regimului tranzitoriu cetăţenilor români începând cu 1 ianuarie 2009 şi Danemarca începând cu 1 mai 2009.
Accesul lucrătorilor români pe pieţele muncii din statele care au impus restricţii se realizează în baza legislaţiei naţionale a statului respectiv şi în baza eventualelor acorduri bilaterale privind circulaţia forţei de muncă, încheiate de România cu aceste state, în principal cu Germania, Spania, Franţa şi Elveţia.