România nu a declanşat, în acest moment, nicio procedură diplomatică sau de altă natură pentru funcţia de secretar general NATO, a declarat, după întâlnirea cu Anders Fogh Rasmussen, preşedintele Traian Băsescu, menţionând că actualul deţinător al funcţiei mai are un an şi jumătate de mandat.
Actualul secretar general al NATO a fost întrebat, la declaraţia de presă de după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele României, dacă este de părere că succesorul său la conducerea Alianţei poate fi un român.
Preşedintele Băsescu a intervenit, ţinând să spună că România nu a declanşat proceduri diplomatice sau de altă natură în acest sens.
"România nu a declanşat nicio procedură diplomatică sau de altă natură legată de această funcţie. Este prematur, iar actualul secretar general mai are încă un an şi jumătate de mandat. Doar presa de la noi este foarte grăbită", a spus Băsescu.
La rândul său, Rasmussen a subliniat ca este prematură discutarea acestei probleme, inclusiv a numelor care ar putea fi potrivite pentru a ocupa funcţia.
"Mandatul meu nu va expira până la sfârşitul lui iulie 2014 şi cred că e mult, mult prea devreme pentru a începe discuţiile despre cine ar putea fi succesorul meu. Dar pot spune că sunt mulţi politicieni talentaţi în statele membre aliate care pot îndeplini acest post, dar consider că trebuie să aşteptăm ca să discutăm această chestiune. Din punctul meu de vedere, eu mă concentrez pe ceea ce fac în acest moment", a afirmat Rasmussen.
De asemenea, întrebat dacă numele vehiculate ca fiind posibilul candidat al României pentru această poziţie, cele ale preşedintele Traian Băsescu şi fostului ministru de Externe Mircea Geoană, Rasmussen a reiterat că nu va comenta asupra numelor. "Nu voi comenta deloc asupra numelor. Cred că este mult prea devreme pentru a vorbi despre această chestiune, avem foarte multe pe agenda noastră, trebuie să ne concentrăm pe substanţa agendei pentru Summitul din 2014 şi apoi vom putea vorbi despre nume", a mai spus Rasmussen.
Preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit lui Rasmussen pentru desemnarea în această săptămână a lui Sorin Ducaru, şeful misiunii României la NATO, să ocupe funcţia de adjunct al secretarului general din octombrie anul acesta, şeful statului arătând că aceasta este cea mai înaltă funcţie deţinută de un român la NATO.
Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, a declarat, joi, că în istoria NATO au mai fost cazuri în care atât secretarul general al Alianţei, cât şi adjunctul acestuia au fost de aceeaşi naţionalitate.
"Au fost exemple în care adjunctul secretarului general, precum şi secretarul general numit în urma unei decizii politice consensuale la nivelul statelor membre au avut aceeaşi naţionalitate", a spus Predescu joi, într-o conferinţă de presă, întrebată dacă mai este de actualitate ocuparea funcţiei de secretar de general al Alianţei de către un român după anunţul de miercuri privind obţinerea funcţiei de adjunct al secretarului general de către ambasadorul Sorin Ducaru, şeful misiunii României pe lângă NATO.
Un astfel de caz a fost în mandatul germanului Manfred Worner, al şaptelea secretar general al Alianţei, între 1988-1994.
Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Paşcu a declarat, la finalul lunii aprilie, pentru MEDIAFAX, că Mircea Geoană este "categoric" un candidat viabil la funcţia de secretar general al NATO, deoarece a fost ministru de Externe, iar turneul întreprins recent în SUA a vizat obţinerea sprijinului în acest sens.
Senatorul PSD Mircea Geoană declara, în aceeaşi perioadă, pentru MEDIAFAX că, vizita recentă în Statele Unite ale Americii a pledat ca funcţia de secretar general al NATO să revină în 2014 uneia dintre ţările nou aliate la organizaţie, afirmaţia sa fiind făcută în contextul informaţiilor privind o eventuală candidatură a sa pentru acest post.
Informaţii privind o candidatură a lui Mircea Geoană la postul de secretar general al NATO au fost vehiculate în presa română.
Premierul Victor Ponta a declarat în aprilie că este foarte posibil ca viitorul secretar general NATO să provină din ţările noi membre ale organizaţiei, respectiv România sau Polonia, el discutând cu o persoană interesată să fie candidat pentru funcţie.
"Este posibil - şi e foarte posibil - ca viitorul secretar general al NATO să provină din una din ţările noi membre NATO, asta înseamnă în mod clar Polonia şi România. Ştiam că nu este exclus să fie un român deoarece altcineva, nu Băsescu, a venit, a discutat cu mine acest subiect şi am zis ca îl susţin", a spus Ponta,
De altfel, Damon Wilson, vicepreşedintele executiv al Consiliului Altantic (grupul strategic american de promovare a politicilor NATO), a scris pe contul său de Twitter că Mircea Geoană este "un candidat credibil pentru funcţia de Secretar general al NATO".
În presă au apărut şi informaţii referitoare la o eventuală candidatură a preşedintelui Traian Băsescu pentru acest post, negate însă de Administraţia Prezidenţială.