Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că proiectul pentru înfiinţarea unui registru naţional pentru pacienţii bolnavi de hapatită este, în prezent, într-o formă nemulţumitoare şi că este nevoie de registre pentru toate patologiile care sunt finanţate de la bugetul de stat.
Ministrul a declarat jurnaliştilor, vineri, la Braşov, înainte de a intra la Congresul Internaţional al Pacienţilor cu afecţiuni hepatice, unde a a fost semnat protocolul de colaborare dintre Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia SANO-HEP România, că nu vrea ca politicile publice în domeniul sănătăţii "să se facă din birourile ministerului, ci prin consultare", atât consultare cu asociaţiile de pacienţi, cât şi cu organizaţiile profesionale ale medicilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Întrebat care este stadiul proiectului realizării unui registrul naţional pentru pacienţii bolnavi de hapatită, solicitat de către asociaţiile bolnavilor de hepatită, Nicolăescu a spus că acesta este "într-o formă nemulţumitoare", fără a preciza care sunt deficienţele acestuia, şi că este nevoie de registre naţionale pentru fiecare patologie în parte care beneficiază de finanţare publică.
"Din păcate, registrul naţional pentru pacienţi este într-o formă nemulţumitoare şi pe baza acestui protocol (n.r. - protocolul de colaborare dintre Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia SANO-HEP România) şi a modului în care vrem să reformăm programele naţionale de sănătate, un obiectiv pe care l-am spus de mai multe ori este şi acela de a avea registre naţionale pentru toate patologiile pe care le finanţăm din bugetul de stat. E normal să avem registre, pentru că până la urmă e vorba de ban public", a spus ministrul Sănătăţii.
El a mai menţionat că este posibil ca pe unele patologii să fie mai multe cheltuieli decât au fost planificate.
Asociatia SANO-HEP România, asociaţie a pacienţilor cu afecţiuni hepatice, membru fondator al Asociaţiei Europene ELPA (European Liver Patients Association), organizează, vineri şi sâmbătă, cea de-a şasea ediţie a Congresului Internaţional al Pacienţilor cu afecţiuni hepatice, la Braşov.
Tematica abordată în lucrările ediţiei din acest an este "Hepatitele virale cronice - o abordare integrată în cadrul serviciilor de sănătate din România. Actualitaţi si perspective în afecţiunile hepatice".
Printre invitaţi se numără şi prof.dr. Irinel Popescu - şeful Secţiei de Transplant, Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti, conf. prof. dr. Radu Voiosu - şeful secţiei de Gastroenterologie, Spitalul Colentina, Bucureşti, conf. prof. dr. Ileana Constantinescu - şef Secţia virusologie a Spitalului Clinic Fundeni, prof. dr. Gamal Shiha, Universitatea Al Mansoura, Egipt şi prof. dr. Iulianna Lupasco de la Laboratorul de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Univ. de Stat şi Farmacie, "N. Testemitsanu", Chişinău.