Judecătorii şi procurorii pot face parte din organizaţiile masonice, potrivit unei punct de vedere însuşit, cu majoritate de voturi, de o comisie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a discutat o notă pe acest subiect a Direcţiei legislaţie din Consiliu.
Comisia numărul 2 din cadrul CSM (de Eficientizare a activităţii CSM şi a instituţiilor coordonate, parteneriatul cu instituţiile interne şi societatea civilă) a discutat, în aprilie, o notă a Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios (DLDC) privind posibilitatea sau imposibilitatea judecătorilor şi procurorilor de a face parte dintr-o organizaţie masonică.
În urma dezbaterilor, comisia şi-a însuşit cu majoritate de voturi punctul de vedere al DLDC, în sensul că judecătorii şi procurorii pot face parte dintr-o organizaţie masonică.
"S-a exprimat şi o opiniei minoritară, în sensul că judecătorii şi procurorii nu pot face parte din nicio organizaţie masonică", se arată în minuta comisie din 16 aprilie.
Membrii comisiei au analizat acest aspect ca urmare a unei solicitări făcute de un jurnalist, iar răspunsul a fost comunicat solicitantului, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii CSM.
În anul 2006, tot la solicitarea presei, Inspecţia Judiciară a CSM a arătat, de asemenea, că magistraţii pot fi masoni.
"Având în vedere obiectul, scopul şi activităţile asociaţiei francmasonice, constituită în România ca persoană juridică de drept privat, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial şi dispoziţiile articolului 11, alineatul 3, din Legea nr. 303/2004, conform cărora judecătorii şi procurorii pot fi membri ai societăţilor ştiinţifice sau academice, precum şi ai oricăror persoane de drept privat, fără scop patrimonial, considerăm că apartenenţa unui judeător sau procuror la francmasonerie nu încalcă criteriile de menţinere în magistratură", se arăta în nota Inspecţiei Judiciare din 2006.