Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 107 (5314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponderea cheltuielilor salariile ale Poştei a crescut de la 63% la 71% în perioada 2009-2012

Luni, 13 Mai 2013 (14:06:08)

Ponderea cheltuielilor salariale raportată la veniturile Poştei Române a crescut în perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii poştali din Europa, situaţie care afectează competitivitatea companiei în contextul liberalizării pieţei serviciilor poştale.

În acelaşi timp, volumul prestaţiilor poştale a scăzut continuu în perioada 2009 - 2012, înscriinduse într-un trend global determinat de evoluţia tehnologică şi dezvoltarea comunicaţiilor online.

"Conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), în septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011", se arată într-un comunicat al CNPR transmis "în contextul apariţiei unor manifestări neautorizate ale salariaţilor din unele subunităţi poştale".

Preşedintele Sindicatului Poşta Română, Matei Brătianu, a declarat luni pentru MEDIAFAX că peste 1.500 de poştaşi din 21 de oficii din Bucureşti au întrerupt lucrul, nemulţumiţi că cei din conducerea CNPR vor să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii.

Brătianu a precizat că angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că ar urma să li se impună între una şi patru zile neplătite, iar pentru acest lucru nu este necesară consultarea sindicatelor, întrucât există o prevedere în Codul muncii care permite acest lucru.

Poştaşii din Bucureşti sunt nemulţumiţi şi de faptul că le-a fost anulată o cursă pe zi, deşi aceştia sunt obligaţi să facă două curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenţă.

Liderul sindical a mai spus că oamenii sunt nemulţumiţi şi din cauza faptului că cei din conducerea CNPR refuză să facă disponibilizări colective în urma cărora oamenii ar primi salarii compensatorii şi ar putea să beneficieze de indemnizaţie de şomaj, preferând să reducă programul de lucru cu o oră sau două pentru toţi salariaţii, ceea ce atrage şi o reducere salarială de 15-20 la sută.

La mijlocul lunii octombrie 2012, conducerea Poştei Române şi sindicatul poştal au convenit, de comun acord, culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie şi octombrie 2012, în vederea estimării necesarului de personal de exploatare poştală precum şi pentru gradarea agenţiilor poştale.

"Rezultatele normării au fost verificate împreună cu reprezentanţii sindicatelor care recunosc înregistrarea unui excedent de personal raportat la volumul de muncă realizat la nivelul companiei.
Având în vedere diferenţele semnificative faţă de valorile reale cu privire la distanţele parcurse de personal şi corelându-le cu scăderea numărului de prestaţii poştale, conducerea Poştei, de comun acord cu salariaţii, a căutat soluţii pentru a păstra echilibrul între drepturile salariale şi volumul real de activitate", se mai spune în comunicatul transmis luni.

Conducerea Poştei a luat decizia ca, începând cu acest an, evaluarea şi cuantificarea datelor de trafic şi a volumului de prestaţii poştale să se realizeze periodic, de două ori pe an.

"Astfel, se va îmbunătăţi nivelul calitativ şi eficiența serviciilor poştale, optimizând activitatea companiei şi asigurând corelarea între drepturile salariale şi volumul de muncă prestat. CNPR va lua toate măsurile pentru a asigura desfăşurarea în parametrii normali a activităşii poştale", se arată în comunicat.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

Acţionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania având 32.124 angajaţi, conform datelor transmise Ministerului Finanţelor Publice.

Autorităţile vor să privatizeze în acest an operatorul naţional poştal, pentru care aşteaptă oferte până la 28 mai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponderea cheltuielilor salariile ale Poştei a crescut de la 63% la 71% în perioada 2009-2012.
 Vizualizări articol: 651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponderea cheltuielilor salariile ale Poştei a crescut de la 63% la 71% în perioada 2009-20120.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei