Românii au o rată redusă de economisire pentru că nu produc suficient, iar recuperarea decalajelor se va face doar prin creştere de productivitate şi competitivitate şi renunţarea la marota ultimilor 15 ani - costul redus al forţei de muncă, afirmă vicepreşedintele executiv BCR, Sergiu Manea.
"Este clar că nu reuşim să economisim şi o să reuşim să avem o curbă de dobânzi sustenabilă la un nivel jos mai degrabă mai târziu decât mai devreme. Nu reuşim să economisim pentru că nu creăm suficient. Aste este foarte, foarte clar. Apoi deficitele de cont curent acumulate, pe care trebuie din păcate să le şi plătim, s-au dus mai degrabă spre consum şi nu spre investiţii. Avem un decalaj pe care îl vom închide, dar nu este clar de unde. Venim dinspre capcana convergenţei nominale şi sper să mergem spre cercul virtuos al convergenţei reale", a spus Sergiu Manea la un seminar organizat la BNR.
Vicepreşedintele pe partea de corporate al BCR afirmă că România n-a găsit substituenţi ai economisirii interne şi, în ciuda faptului că este o temă supralicitată, singura şansă pentru obţine capital pe termen scurt o reprezintă o mai bună absorbţie a fondurilor UE.
"În materie de investiţii şi investiţii străine cu impact direct asupra productivităţii ne aflăm departe de o medie UE şi chiar de cea a campionilor regionali. Se vede în exporturile scăzute pe cap de locuitor", a continuat oficialul BCR.
El a arătat că decalajul de productivitate limitează în mod evident capacitatea de export.
"Cota de exporturi ţine puţin de valoarea adăugată brută, iar dacă am beneficia de condiţii de marketabilitate, ceea ce înseamnă competenţă prin calitate, asemănătoare cu cele ale Poloniei, practic exporturile noastre ar fi duble", a afrimat vicepreşedintele BCR.
În opinia lui Manea, costul redus cu forţa de muncă, una dintre marotele ultimilor 15 ani, nu a reprezentat decât o capcană.
"E foarte clar, în momentul când te pui într-un anumit cadran, toată lumea se va uita pe acela în momentul în care radarul investitorilor va avea necesitatea cadranului respectiv", a explicat el.
Mai mult, Sergiu Manea a arătat că în produse cu valoarea adăugată ridicată, cum ar fi cele din zona IT&C, există deficit al acestor servicii pentru piaţa internă.
"Avem companii de soft care preferă să lase contracte locale în default pentru a merge să lucreze în Orientul Mijlociu, în Africa de Nord sau Europa de Vest (...) Costul redus al forţei de muncă nu este un avantaj, a fost unul, dar teoretic. Dacă vom găsi investiţii finaciare, vom putea rezolva această problemă. Cum? Mutându-ne puţin mai sus în acest food chain (lanţ trofic)", a adăugat Manea.
Pentru vicepreşedintele BCR elementul cel mai îngrijorător îl reprezintă scăderea semnificativă a PIB potenţial şi, mai mult, lipsa vectorilor de antrenare de revenire ale PIB potenţial.
"Creşteri de 1-1,5% nu asiguă acea închidere a decalajului. Avem nevoie clar de o închidere a decalajului prin prisma productivităţii", a mai spus Sergiu Manea.