Deputatul PDL Valeria Schelean, vicepreşedinte al Comisiei de revizuire a Constituţiei, a declarat, joi, că preşedintele acestei comisii, Crin Antonescu, se află într-un conflict de interese, deoarece acesta este şi un potenţial candidat la alegerile prezidenţiale.
Valeria Schelean, care este şi secretar executiv al PDL, a precizat, după şedinţa BPN al partidului, că Parlamentul se află într-un conflict de interese în privinţa procedurii de revizuire a Constituţiei, deoarece este "în situaţia ingrată" de a se pronunţa în privinţa referendumului din 2009, care prevede reducerea numărului parlamentarilor şi Parlament unicameral.
Schelean a adăugat că şi preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, liderul PNL Crin Antonescu, este în conflict de interese, deoarece este un potenţial candidat la alegerile prezidenţiale şi face parte din această comisie care va discuta şi atribuţiile preşedintelui.
Ea a mai spus că procedura de revizuire a Constituţiei nu respectă dispoziţiile legii fundamentale, care stipulează că o pătrime din numărul deputaţilor şi senatorilor trebuiau să iniţieze o propunere concretă de revizuire a Constituţiei care să fi obţinut avizul Consiliului Legislativ şi acordul constituţional din partea Curţii Constituţionale.
"Noi nu avem aşa ceva. Avem o comisie parlamentară care este însărcinată să elaboreze propunerea legislativă pe care apoi să şi-o însuşească o pătrime din numărul parlamentarilor. Modul este absolut original, neprevăzut în Constituţie", a apreciat Schelean.
Ea a spus că în Parlament există un proiect de revizuire a Constituţiei transmis în urmă cu doi ani şi până la momentul în care această propunere legislativă nu este respinsă de Parlament nu se poate vorbi de un nou proiect de revizuire.
Schelean a criticat şi dezbaterile din Forumul constituţional, arătând că acestea sunt "lipsite de transparenţă, accesul presei fiind restricţionat şi informarea cetăţenilor fiind redusă".
Ea a precizat că PDL a ales să participe la această comisie pentru îndeplinirea referendumului din 2009 şi că, în măsura în care lucrurile din comisie vor arăta că acest lucru nu va fi respectat, PDL va avea o poziţie, "inclusiv va părăsi lucrările comisiei".
La rândul său, secretarul executiv al PDL Radu Carp a precizat că BPN a stabilit principiile de revizuire a Constituţiei, acestea fiind respectarea referendumului din 2009, reorganizarea amplă administrativ-teritorială, întărirea independenţei puterii judecătoreşti, introducerea limitării deficitului la 3% din PIB şi a minimum 5% din PIB pentru educaţie.
Radu Carp a spus că au fost discuţii şi schimburi de idei şi s-a ajuns la un consens referitor la tezele principale de revizuire a Constituţiei.
El a spus că principala preocupare trebuie să fie respectarea referendumului din 2009 privind Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari şi că "aici nu există niciun punct de negociere".
Carp a adăugat că PDL este absolut de acord cu reorganizarea administrativ-teritorială a României dar pe principii europene şi aceasta să fie mai amplă şi cu respectarea subsidiarităţilor.
El a adăugat că este nevoie de întărirea independenţei puterii judecătoreşti şi a spus că în Constituţie trebuie introdusă şi limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB şi să se specifice acordarea a minimum 5% din PIB pentru sistemul de educaţie.
Carp a adăugat că în Constituţie este necesară introducerea prevederii ca angajarea răspunderii Guvernului pe un proiect să se facă o dată pe sesiunea parlamentară şi că trebuie clarificat regimul ordonanţelor de urgenţă.
Potrivit lui Carp, PDL susţine introducerea în Constituţie a principiului demnităţii umane ca fundament al tuturor drepturilor. El a adăugat că un al doilea principiu care trebuie implementat în Constituţie este ca toate drepturile care sunt garantate prin legea fundamentală să poată fi direct invocate în instanţele judecătoreşti fără a fi nevoie de legi speciale de aplicare.
PDL mai militează pentru menţinerea actualelor prevederi din Constituţie la dreptul de proprietate.