Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că este necesar ca viitoarea Constituţie să conţină o precizare mai clară care să permită ca, ulterior, prin lege, şi în anumite situaţii bine reglementate, să se efectueze confiscări, sechestre sau exproprieri.
"Avem o decizie din 2008 a Curţii Constituţionale. Dacă nu mă înşel, atunci ni s-a spus că nu poate fi confiscată o căruţă care a fost folosită de autorul infracţiunii. Deci trebuie să avem o precizare mai clară în Constituţie care să permită, după aceea, prin lege, în anumite situaţii foarte bine reglementate, fie că vorbim de confiscare, fie că vorbim, atenţie!, de trendul european vizavi de sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni, fie că vorbim de exproprieri, să avem posibilitatea constiuţională", a spus Ponta.
El a menţionat că, după acea decizie a Curţii Constituţionale de interpretare a articolului din Constituţie referitor la confiscări, instanţele nu confiscă bunurile care au fost folosite la săvârşirea infracţiunii.
Ponta a opinat că o astfel de prevedere trebuie trecută în viitoarea Constituţie, având în vedere situaţia actuală, referitoare la practica instanţelor de a nu face confiscări ca urmare a deciziei Curţii.
Premierul a admis, totodată, că în acest moment există şi o lege privind exproprierile, el arătând că îşi doreşte ca toate legile pe această temă să aibă o acoperie constituţională totală.
"Eu vreau să vă spun câţi ani s-au pierdut şi câţi ani se pierd. Avem de exemplu conducta de conexiune de gaze cu R. Moldova. Pentru 14 Km am stat trei ani, că trece conducta şi tulburăm vacile care pasc pe acolo. Cu Bucureşti-Constanţa am stat patru ani. Avem de adus zăcăminte, gaze, petrol din Marea Neagră. Ce facem, iar stăm patru ani până convingem pe nu ştiu care că terenul lui nu face un milion de euro? Să nu credeţi că cineva în Occident şi-a făcut autostradă şi mari lucrări de infrastructură...până la urmă terenul era al cuiva, nu?", a spus Ponta.
El a opinat că trebuie găsite soluţiile pragmatice, realiste, de mijloc.
Articolul 44 din Constituţia actuală prevede că "bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiubi ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii".