Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 103 (5310)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: PSD nu va sprijini nici o modificare la Constituţie care nu are avizul Comisiei de la Veneţia

Miercuri, 8 Mai 2013 (15:01:29)

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, că USL a luat decizia politică de a considera că punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia privind revizuirea Constituţiei sunt obligatorii, el arătând că PSD nu va sprijini nicio modificare la Constituţie care nu are avizul acestui for.

"Decizia e politică, e luată de conducerea USL şi o aplicăm", a spus Ponta, care a arătat că şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost de acord cu această decizie.

"Eu nu fac nicio modificare şi PSD nu va sprijini nicio modificare la Constituţie care să nu aibă un aviz al Comisiei de la Veneţia. Ce facem? Ce suntem aici, în ce ţară suntem? Avem modificări, eu am discutat cu cei de la Comisia de la Veneţia şi toate punctele lor de vedere nu doar că sunt mai mult decât binevenite, dar aşa s-a făcut şi în 2003. Ce e asta? Iar o luăm pe calea că noi nu ascultăm de nimeni şi noi suntem mai deştepţi decât toţi?", a spus Ponta, solicitat să comenteze poziţia liberalului Tudor Chiuariu, care consideră nejustificat ca punctele de vedere ale acestui for să fie considerate obligatorii.

"Eu aş vrea să avem o Constituţie pe care toată lumea să o aprecieze ca fiind europeană şi conform standardelor europene. Ne supără lucrul ăsta?", a mai spus premierul.

Vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Tudor Chiuariu (PNL), a declarat, miercuri, că a considera că punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia pe revizuirea Constituţiei sunt obligatorii înseamnă a "pune căruţa înaintea cailor", apreciind că acest lucru este exagerat.

Chiuariu a fost întrebat cum vede afirmaţia premierului Victor Ponta privitoare la faptul că opinia Comisiei de la Veneţia va fi considerată "obligatorie" de către factorii politici din România în cazul revizuirii Constituţiei.

"Prin natura lor, ele nu sunt obligatorii, ci consultative (...) dar sigur că sunt importante pentru dezbaterea internă şi pentru obiectivul nostru de a avea o Constituţie modernă, aliniată la cele mai înalte standarde europene", a susţinut Chiuariu.

El a menţionat că punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia nu au cum să devină obligatorii, pentru că România este un stat suveran.

"Din punctul ăsta de vedere, nu cred că voinţa reprezentanţilor aleşi ai cetăţenilor, şi în ultimă instanţă a cetăţenilor români prin referendum... aceea e obligatorie şi nu poate fi înfrântă", a susţinut senatorul PNL.

Chiuariu a apreciat că o eventuală concluzie precum cea formulată de către premierul Victor Ponta privind obligativitatea respectării punctelor de vedere ale Comisiei de la Veneţia poate fi trasă la finalul procesului de revizuire.

"Mi se pare uşor exagerat să spunem acum, când nici măcar nu ştim care vor fi modificările pe care le vom fi adoptat în Parlament şi deci nu ştim nici care va fi opinia Comisiei (de la Veneţia - n.r.) e uşor... a pune căruţa înaintea cailor", a afirmat Chiuariu.

El a menţionat că nu e o decizie a USL, ci o intenţie de a respecta punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia şi de a coopera cu acest organism.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că pentru forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei, care va fi supus votului în Camera Deputaţilor şi apoi referendumului, se va aştepta punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, drept garanţie a faptului că nu s-au produs "abuzuri".

"O meteahnă veche a societăţii româneşti este aceea că nu crede în arbitrii interni şi atunci aducem arbitri internaţionali, şi la fotbal, şi la politică. Din acest motiv, ca o decizie politică pe care am luat-o ca şef al Guvernului, am solicitat Comisiei de la Veneţia, aşa cum s-a întâmplat şi în 2003, un punct vedere, o analiză, pe baza textului care va fi elaborat de către comisia constituţională. Mai mult, m-am angajat, şi e un angajament comun al domnului Antonescu şi al meu, ca această opinie să fie din punctul nostru de vedere o opinie aproape obligatorie. Nu vom merge mai departe cu adoptarea în Camera Deputaţilor şi după aceea cu adoptarea prin referendum, cu puncte pe care un arbitru internaţional prestigios şi foarte greu de contestat - chiar şi pentru cei care se ocupă cu contestările - punctul acesta de vedere cred că va asigura faptul că toate elementele supuse revizuirii se încadrează în standardele europene şi că ceea ce vom revizui la Constituţie nu reprezintă în niciun fel un abuz al majorităţii faţă de minoritate sau vreo încercare de personalizare a Constituţiei", a declarat Ponta.

El a menţionat că prin acest demers "orice fel de paralelă cu orice altă ţară din Europa sau din altă parte va fi doar spre ruşinea celui care o face".

Totodată, premierul a susţinut că românii sunt "pe primul loc în lume la găsirea motivaţiilor de ce să nu facem ceva".

"Aş vrea să fie o schimbare fundamentală în societatea românească, şi anume capacitatea de a lucra cu toţii la un proiect prin care să facem, prin care să realizăm ceva, nu doar să spunem de ce nu se poate sau de ce nu e bine", a completat Ponta.

De asemenea, el a menţionat că şi-ar dori ca toate recomandările făcute de Comisia de la Veneţia să fie operate în legea fundamentală, inclusiv eliminarea cvorumului la referendum, dar în această privinţă şi-a exprimat îndoiala.

"Sunt câteva recomandări ale Comisiei de la Veneţia pe care mi-aş dori să le punem şi nu cred că o să reuşim, de exemplu renunţarea la cvorumul de la referendum. Dar, mă rog, la noi se aplică doar unele din recomandări, însă e foarte important ca forma finală a revizuirii să aibă legătură nu cu interese partizane, ci cu ceea ce este obligaţia noastră de a construi o pace constituţională pe termen cât mai lung", a mai precizat Ponta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: PSD nu va sprijini nici o modificare la Constituţie care nu are avizul Comisiei de la Veneţia.
 Vizualizări articol: 867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: PSD nu va sprijini nici o modificare la Constituţie care nu are avizul Comisiei de la Veneţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei