Procesul în care editura Humanitas contestă publicarea de către Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, sub auspiciile Academiei Române, a două volume ce conţin operele complete ale lui Emil Cioran a fost amânat pentru luna mai.
Tribunalul Bucureşti a decis, joi, ca judecarea dosarului în care sunt disputate drepturile de autor pentru operele lui Cioran să fie reluată la 30 mai.
Editura Humanitas a dat în judecată, pe 22 noiembrie 2012, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă (FNSA), care, susţinând că deţine drepturile de autor pentru toată opera lui Cioran, a publicat, sub auspiciile Academiei Române, două volume ce conţin operele complete ale celebrului scriitor. Mai mult, editura a solicitat şi 5.000 de euro despăgubiri, plus predarea întregului stoc al operelor publicate de fundaţia condusă de Eugen Simion.
Cele două volume care conţin operele complete ale lui Emil Cioran au fost editate de FNSA şi publicate sub auspiciile Academiei Române după obţinerea drepturilor de publicare de către preşedintele fundaţiei, academicianul Eugen Simion, de la Eleonora Cioran, cumnata lui Emil Cioran.
Eleonora Cioran ar fi dobândit, prin moştenire legală, drepturile de autor asupra tuturor operelor scriitorului.
Cele două volume "Opere" au fost realizate de Academia Română în 300 de exemplare pentru ca bibliotecile şi criticii literari să aibă acces gratuit la scrierile complete ale lui Emil Cioran şi nu au fost destinate comercializării.
"Apariţia acestora este contestată în instanţă de către editura Humanitas, care pretinde că deţine drepturile de autor asupra operelor lui Cioran şi solicită despăgubiri, precum şi predarea întregului stoc al operelor publicate de către FNSA. În litigiu este parte şi Eleonora Cioran, prin admiterea în principiu de către instanţă a cererii de intervenţie principală", se arată într-un comunicat al firmei de avocatură bpv Ştefănică Grigorescu, care îi reprezintă în instanţă atât pe FNSA, cât şi pe Eleonora Cioran.