vineri, 26 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 97 (5304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pană: Sindicatele vor modificări majore la Legea dialogului social, patronatele nu, eu merg pe sârmă

Vineri, 26 Aprilie 2013 (16:34:45)

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, susţine că sindicatele vor modificări majore la Legea dialogului social, unele aspecte fiind neconstituţionale, în timp ce patronatele nu doresc nicio schimbare, iar rolul său este "mersul pe sârmă între cele două părţi", într-un "moment greu".

Doina Pană a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că sindicatele vor să fie făcute modificări majore în noua Lege a dialogului social, în timp ce patronatele se opun, iar Guvernul nu vrea să favorizeze nicio parte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Legea dialogului social a trecut de toate comisiile la Senat. Va intra în Camera Deputaţilor, care e cameră decizională, şi sper ca până la sfârşitul acestei legislaturi să intre în vigoare şi să fie aplicabilă”, a afirmat Pană.

Ministrul a mai spus că are multe întâlniri legate de modificarea Legii dialogului social, acesta fiind "un moment greu".

"E un moment greu pentru că, chiar în condiţiile în care rolul meu este unul de mers pe sârmă între ce vor sindicatele şi patronatele, de data aceasta este şi mai greu, pentru că sindicatele vor modificări majore, în timp ce patronatele nu vor deloc modificări. Va fi o perioadă dificilă, dar sunt convinsă că se va găsi varianta care să mulţumească ambele părţi cu multă răbdare şi înţelepciune", a spus ministrul.

Acesta a adăugat că patronatele consideră că legea este foarte bună în forma actuală şi nu acceptă modificările pe care le vor sindicatele.

Întrebată ce solicită sindicatele, Pană a declarat: "Vor cam tot ce aveau înainte”.

"Mi-aduc aminte de anii '90 când la orice oră declanşai grevă nimeni nu era responsabil de acest lucru. (...) Noi nu vrem să fie nicio parte favorizată, nici patronatele, nici sindicatele, fiindcă numai atunci ai un dialog real. Vor apărea anumite modificări, dar nu plecând de la draftul lor (al sindicatelor - n.r.). Ei asta vor, să plecăm de la acel draft. Sunt multe lucruri neconstituţionale. În niciun caz nu va fi ordonanţă, va fi lege, fiindcă numai atunci se va ajunge la o formă mai bună”, a afirmat Pană.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, anunţa, la 1 februarie, că va depune un proiect de modificare a Legii dialogului social, întrucât aceasta trebuie schimbată în totalitatea ei, altfel "patronatele dispar".

"Prima mea iniţiativă legislativă va veni foarte curând, deoarece Consiliul Economic şi Social (CES) este o instituţie cu trei picioare: patronate, sindicate şi societate civilă. Ea a existat prinsă în Legea 62, Legea dialogului social, dar, nefiind de dialog social, ci de dialog civic, pentru că între timp reprezentanţii Guvernului s-au retras, societatea civilă nici nu-şi mai are locul acolo. (...) Poate de miercuri într-o săptămână o s-o introduc în Guvern, n-o s-o asumăm, absolut nimic nu ne vom asuma, totul va trece firesc, prin dezbatere publică, prin Parlament, toate etapele normale", declara atunci ministrul Doina Pană.

În opinia ministrului, atât confederaţiile patronale, cât şi cele sindicale trebuie să obţină reprezentativitatea la nivel naţional ca să poată intra în dialogul social. Pană preciza că modificarea Legii dialogului social reprezintă "o urgenţă".

În 15 aprilie, aproximativ 150 de sindicalişti de la Federaţia Naţională Solidaritatea Metal au protestat în faţa sediului Guvernului, solicitând modificarea Legii dialogului social, în special a capitolelor care vizează reprezentativitatea, protecţia membrilor de sindicat şi negocierile colective.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pană: Sindicatele vor modificări majore la Legea dialogului social, patronatele nu, eu merg pe sârmă.
 Vizualizări articol: 731 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pană: Sindicatele vor modificări majore la Legea dialogului social, patronatele nu, eu merg pe sârmă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei