Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) analizează posibilitatea înfiinţării unui tribunal specializat în adopţii internaţionale, pentru urgentarea procedurii şi pentru specializarea completului, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele instituţiei, Bogdan Panait.
Preşedintele ORA a declarat că un tribunal specializat pe adopţiile internaţionale ar fi necesar pentru urgentarea termenelor în instanţă, pentru reducerea termenului de redactare a sentinţei, care de obicei durează foarte mult, dar şi pentru specializarea completului, toate aceste măsuri fiind necesare pentru a micşora timpul petrecut în România de familiile care doresc să adopte.
Bogdan Panait a mai spus că se încearcă găsirea unei soluţii şi pentru copii, explicând că, de obicei, sentinţa judecătorească este dată după plecarea părinţilor din ţară şi, până când aceştia vin să preia copilul, trebuie stabilit unde stă minorul.
"Ei vin şi stau o lună, după care trebuie să se întoarcă, pentru că au probleme cu locul de muncă în ţara în care ei locuiesc. Vrem ca această perioadă să fie cât mai redusă. Copilul este lăsat de obicei la rudele familiei adoptive, ceea ce nu este bine pentru el. Deocamdată încercăm să iniţiem discuţii cu Consiliul Superior al Magistraturii şi apoi să mergem să discutăm la Ministerul Justiţiei. Sunt doar analize care au apărut din situaţiile reale cu care ORA s-a confruntat", a explicat preşedintele ORA.
România a redeschis, din 7 aprilie 2012, adopţiile internaţionale doar pentru cetăţenii români stabiliţi în străinătate. Acestea au fost interzise începând cu 1 ianuarie 2005, când a intrat în vigoare Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiilor.