Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să implementeze în prima jumătate a acestui an un proiect după un model al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care vizează proceduri de siguranţă a pacientului în orice tip de intervenţie chirurgicală, a declarat, marţi, secretarul de stat Adrian Pană.
Potrivit secretarului de stat, este vorba despre un protocol al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind procedurile de siguranţă a pacientului pentru orice intervenţie chirurgicală, acesta fiind deja aplicat în mai multe ţări.
"În două-trei săptămâni vom pune pe site protocolul OMS, după ce vom obţine avizul organizaţiei. Un astfel de protocol este aplicat deja în Spitalul Filantropia din Capitală", a spus Adrian Pană.
El a dat ca exemplu în acest sens fişa privind riscurile anestezice, pe care medicul anestezist o bifează în faţa pacientului.
"Dorim să implementăm, la nivel naţional, pentru orice manevră chirurgicală. În schimb, pentru cosmetică, manichiură, pedichiură putem face doar monitorizarea acţiunilor de control. Este foarte important ca populaţia să fie conştientă de riscurile la care se expune şi să ceară, de exemplu, atunci când merge la frizerie, să vadă dacă briciul este steril sau dacă la cosmetică produsele au fost sterilizate înainte de utilizare. La medic se poate vedea simplu acest lucru, întrucât el desigilează acul, seringa în faţa pacientului, iar acestea sunt de unică folosinţă", a precizat secretarul de stat Adrian Pană.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că, din păcate, organismele de control nu sunt foarte active, de aceea se gândeşte la reînfiinţarea Inspecţiei Sanitare de Stat în cadrul MS.
Declaraţiile au fost făcute marţi, cu ocazia semnării de către ministrul Sănătăţii a unui Acord de Parteneriat cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, coordonată de Vasile Barbu.
Eugen Nicolăescu a spus că aceste parteneriate cu asociaţiile de pacienţi au rolul de a ajuta la implementarea strategiilor naţionale, întrucât orice măsură trebuie luată după ce s-a stat de vorbă cu pacientul.
Ministerul Sănătăţii va elabora, până la sfârşitul acestui an, viitoarele programe naţionale şi proiecte de prevenţie pentru perioada 2014-2016, a mai spus Nicolăescu.