Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat vineri că aşteaptă de la patronii firmelor ruseşti prezente în România o "mai mare disponibilitate de îndeplinire" a responsabilităţilor privind investiţiile şi locurile de muncă.
"Dialogul cu companiile ruseşti este permanent. Aşteptăm o mai mare disponibilitate de îndeplinire a responsabilităţilor patronatului firmelor ruseşti în privinţa investiţiilor şi a locurilor de muncă", a afirmat Vosganian într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Agenţiei Federale Rossotrudnicestvo din Rusia, Konstantin Kosaciov.
Şeful asociaţiei de promovare a colaborării dintre Rusia şi alte ţări a afirmat, în conferinţă, că "nu este totul în regulă" în privinţa prezenţei firmelor ruseşti în România.
"Legat de prezenţa firmelor ruseşti în România, nu este totul în regulă. Nu avem nicio suspiciune că toate problemele vor fi rezolvate. Noi credem că România, înţelegând interesul său, va rezolva problemele. Avem negocieri şi cu Comisia Europeană", a spus Kosaciov.
Kosaciov a adăugat că multe firme ruseşti care activează în România sunt îngrijorate de creşterea preţurilor energiei. El a menţionat companiile Mechel, Alro şi Lukoil.
În replică, Vosganian a afirmat că a avut discuţii cu toate companiile menţionate, iar "unele lucruri se pot rezolva, altele nu". El a spus că producătorul de aluminiu Alro, controlat de grupul rus Vimetco, are o factură mai mare la energia electrică şi din cauză că până acum aproape un an cumpăra energia la preţuri foarte mici.
Vorbind despre Lukoil, Kosaciov a spus că producătorul rus de petrol consideră că OMV Petrom face o "concurenţă neloială" pe piaţa distribuţiei de carburanţi.
"Sperăm că unele preferinţe de care se bucură Petrom să nu mai fie prelungite", a adăugat Kosaciov.
Kosaciov a afirmat că în ultimii 20 de ani relaţiile comerciale dintre Rusia şi România nu au avut o "dezvoltare egală" şi ambele părţi sunt "nesatisfăcute de componenţa schimburilor comerciale".
Mechel a vândut la începutul acestui an toate fabricile siderurgice pe care le avea în România, majoritatea intrând între timp în insolvenţă.
Atât Mechel, cât şi Alro au susţinut de mai multe ori că preţul electricităţii este prea mare şi au cerut diminuarea facturilor.