Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) au stabilit, vineri, o listă de revendicări care va fi înaintată Guvernului, ameninţând cu declanşarea unor acţiuni de protest în cazul în care acestea nu vor fi soluţionate până la 31 mai, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, la finalul Conferinţei Naţionale a federaţiei, că aşteaptă din partea Guvernului stabilirea unei întâlniri cu reprezentanţii FNSA pentru discutarea problemelor ridicate.
"FNSA a stabilit o listă de revendicări care va fi înaintată Guvernului României, cu termene pentru soluţionarea acestora. Dacă până la 31 mai nu se întâmplă nimic, Conferinţa Naţională a abilitat Biroul Executiv să stabilească un calendar al acţiunilor de protest. Proteste înseamnă mitinguri, pichetări, greve, şi vom apela inclusive la structurile sindicale europene. Aşteptăm din partea Guvernului ca, în cel mai scurt timp, să stabilească o întâlnire cu reprezentanţii FNSA pentru discutarea problemelor, evitând, astfel, prelungirea nefastă a situaţiei asupra calităţii actelor şi faptelor administrative şi reducerea tensiunilor existente în rândul salariaţilor din administraţia publică, care pot determina organizarea unor ample acţiuni de protest", a spus Suciu.
Potrivit acestuia, sindicaliştii din administraţie nu cer "majorări de salarii", ci solicită modificarea Legii Dialogului Social, renunţarea la cota unică de impozitare şi analizarea aplicării cotei progresive de impozitare, reîntregirea salariilor la nivelul existent înainte de reducerea cu 25 la sută, redistribuirea, în mod echitabil, a fondului de stimulente acordat în luna octombrie 2010 pentru toţi salariaţii din instituţiile unde sunt astfel de situaţii şi refacerea încadrărilor pentru viitor.
De asemenea, sindicaliştii FNSA cer constituirea fondului de premiere în limita a 10 la sută din fondul de salarii, acordarea de premii anuale din economiile la fondul de salarii, acordarea sporurilor de până la 15 la sută pentru personalul care participă în comisiile de specialitate, deblocarea posturilor vacante, plata orelor suplimentare, acordarea celui de-al 13-lea salariu, respectiv acordarea primei de vacanţă tuturor salariaţilor din administraţia publică.
FNSA are peste 5.000 de membri, funcţionari publici sau personal contractual din primării, consilii judeţene sau alte instituţii publice.