Procedurile de dializă sunt realizate din 2005, într-o pondere de 80%, de către sectorul privat, dar cu bani de la stat, spitalele publice asigurând iniţierea în dializă şi managementul complicaţiilor sau al cazurilor grave, potrivit medicului Camelia Achim de la Institutul Clinic Fundeni.
"Din 2005, avem sprijinul privatului în dializă, astfel că 80 la sută din totatul procedurilor sunt realizate în clincile private, iar 20 la sută, în spitalele publice. Spitalul public asigură iniţierea procedurii de dializă şi managementul complicaţiilor, dar şi intervenţia în cazul pacientului obez sau al celui vârstnic. Tot spitalele publice se ocupă de boala renală cronică, înainte de stadiul final ", a explicat dr. Camelia Achim de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, prezentă la al nouălea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular.
Întrebată dacă banii pentru dializa făcută în sistemul privat sunt exclusiv de la stat, medicii de la Fundeni au răspuns afirmativ. "Da, toţi banii pentru dializă provin de la stat, chiar dacă 80 la sută din proceduri se fac în sistemul privat. Este, de fapt, un parteneriat public-privat", a explicat prof. Voiculescu, care consideră că lucrurile merg bine în nefrologie graţie acestui parteneriat, precizând totodată că relaţia medic-pacient este mai bună la privat.
Potrivit medicului Achim, pentru un pacient cu dializă peritoneală, statul alocă lunar 472 de lei, iar pentru o şedinţă de hemodializă, 118 euro.
Un bolnav are nevoie de trei şedinţe de hemodializă pe săptămână, a mai precizat medicul.
Dializa este un proces de curăţare a sângelui de produşi toxici, folosit în special la pacienţi cu insuficienţărenală acută, insuficienţărenală cronică sau intoxicări. Procesul este de două tipuri, după modul de acces: hemodializa, cu acces vascular arterio-venos, şi dializa peritoneală, prin peritoneu.
Al nouălea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular se desfăşoară, în perioada 18-20 aprilie, la Bucureşti, sub egida Fundaţiei "Acad. Marin Voiculescu". La eveniment participă şi prof. dr. Raymond Vanholder, preşedintele Asociaţiei Renale Europene şi al Asociaţiei Europene de Dializă şi Transplant.