joi, 18 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 90 (5297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Instituţiile publice riscă amenzi de până la 100.000 lei dacă încalcă legea reţelelor de comunicaţii

Joi, 18 Aprilie 2013 (15:06:57)

Autoritatea de reglementare în comunicaţii, ANCOM, va aplica amenzi de până la 100.000 de lei dacă entităţile publice nu transmit instituţiei copii ale condiţiilor de acces pe proprietatea publică pentru furnizorii de reţele de comunicaţii, a declarat joi preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

"Această sancţiune este prevăzută în Legea 154/2012 privind regimul reţelelor de infrastructură. De asemenea, netransmiterea către ANCOM a informaţiilor solicitate despre aplicarea prevederilor legale privind utilizarea partajată a infrastructurii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 30.000 lei, pe fiecare zi de întârziere, ANCOM stabilind şi data de la care se calculează amenda", a afirmat Marinescu la un seminar pentru prezentarea legii privind regimul reţelelor de infrastructură.

El a adăugat că ANCOM poate aplica amenzi de la 1.000 la 100.000 lei dacă entităţile publice încalcă obligaţiile sau condiţiile impuse de instituţie cu privire la utilizarea partajată a infrastructurii.

Conform Legii 154/2012, pentru a asigura dreptul de acces pe proprietatea publică, entităţile publice au obligaţia să publice condiţiile de acces pe proprietatea publică şi lista documentelor pe care furnizorul trebuie să le prezinte pentru a dovedi îndeplinirea acestor condiţii.

De asemenea, entităţile publice trebuie să transmită ANCOM o copie a condiţiilor de acces stabilite iniţial şi, dacă este cazul, a oricăror modificări/completări ale acestor condiţii.

"În acelaşi timp, entităţile publice sunt obligate să analizeze cererile de acces ale furnizorilor prin prisma îndeplinirii condiţiilor de acces şi să comunice acestora soluţia în cel mult 30 de zile de la data primirii cererii. În plus, acordarea sau menţinerea de drepturi speciale ori exclusive pentru instalarea sau furnizarea de reţele de comunicaţii este interzisă, iar dacă în urma negocierii într-un contract se oferă condiţii mai favorabile unui furnizor, atunci entităţile publice trebuie să ofere aceste condiţii tuturor celorlalţi furnizori", a spus Marinescu.

El a afirmat că entităţile publice sunt obligate să modifice, la solicitarea furnizorilor, toate contractele încheiate anterior intrării în vigoare a Legii 154/2012.

Legea 154/2012 spune că accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii pe proprietatea publică sau privată se va putea face numai în urma încheierii unui contract, termenul maxim de negociere a acestuia fiind de două luni de la data primirii cererii de acces.

În situaţia în care un astfel de contract nu se încheie în termenul menţionat, furnizorul se poate adresa instanţei competente.

În cazul în care cererea este găsită întemeiată, instanţa poate pronunţa o hotărâre care ţine loc de contract între părţi şi care poate fi atacată cu recurs.

Tarifele pentru accesul pe proprietăţile publice vor fi stabilite de autorităţile publice în mod transparent, obiectiv, nediscriminatoriu, justificat şi proporţional cu afectarea imobilului respectiv.

"Tarifele vor acoperi doar prejudiciile directe şi certe cauzate prin efectuarea lucrărilor de instalare a reţelelor. De asemenea, tarifele vor reflecta, atunci când este cazul, plusul de valoare adus imobilului respectiv prin instalarea reţelelor de comunicaţii", a spus şeful ANCOM.

El a adăugat nu pot stabilite în sarcina furnizorilor impozite, taxe, tarife sau alte sume pentru accesul pe imobilele proprietate publică suplimentar faţă de sumele ce rezultă din contractele de acces.

"La instalarea reţelelor pe elemente de infrastructură aflate pe proprietate publică, furnizorii datorează tarife doar persoanei care deţine sau controlează elementele de infrastructură", a mai spus Marinescu.

În privinţa accesului pe proprietatea privată, proprietarul sau asociaţiile de proprietari nu au dreptul de a refuza accesul persoanelor împuternicite de furnizori, în cazul în care acesta se realizează în condiţiile stabilite prin contract sau prin hotărâre judecătorească.

Efectuarea lucrărilor de acces pe proprietăţi trebuie să respecte cerinţele specifice de urbanism, de amenajare a teritoriului sau privind calitatea în construcţii ori a celor privind protecţia mediului, a sănătăţii, apărării, ordinii publice sau a siguranţei naţionale, pe care trebuie să le respecte activităţile ce se desfăşoară pe, deasupra, în sau sub imobilele în cauză.

Marinescu a spus că aplicarea Legii 154/2012 va avea ca efect reducerea costurilor operatorilor telecom şi va diminua eforturile privind administrarea reţelelor, fără a avansa şi o cifră în acest sens.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instituţiile publice riscă amenzi de până la 100.000 lei dacă încalcă legea reţelelor de comunicaţii.
 Vizualizări articol: 590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instituţiile publice riscă amenzi de până la 100.000 lei dacă încalcă legea reţelelor de comunicaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei