Controalele făcute la proiecte pe fonduri europene în regiunea Sud Muntenia au impus corecţii financiare de 30 de milioane de euro, cele mai mari corecţii fiind făcute la proiecte de infrastructură rutieră, din cauza unor probleme în procedura de achiziţie sau în derularea proiectului.
Potrivit directorului Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat, controalele făcute în ceea ce priveşte proiecte pe fonduri europene în regiunea Sud Muntenia au dus la corecţii financiare în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro.
Prezent, joi, la Ploieşti, unde a participat la şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, alături de preşedinţii consiliilor judeţene şi de primari din această regiune, directorul ADR Sud Muntenia a explicat ziariştilor că cele mai mari corecţii financiare au fost aplicate proiectelor care au ca obiect dezvoltarea infrastructurii rutiere, proiecte derulate de autorităţile publice.
Potrivit lui Liviu Muşat, motivele pentru care au fost aplicate corecţii financiare acestor proiecte sunt de două feluri. Pe de o parte este vorba despre nereguli depistate în ceea ce priveşte modul în care s-au atribuit contractele, respectiv în felul în care s-au întocmit caietele de sarcini sau în procedurile de achiziţie publică. O a doua categorie de nereguli pentru care au fost aplicate corecţii financiare ţine de derularea proiectului după semnarea contractelor de finanţare, în urma verificărilor fiind descoperite schimbări de soluţii sau cantităţi de materiale altele decât cele prevăzute în contracte.
Liviu Muşat a mai spus că astfel de proiecte cu corecţii financiare mari, de milioane de lei, au fost derulate în şase dintre cele şapte judeţe care compun regiunea Sud Muntenia, respectiv în Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu, singurul judeţ în care a fost aplicată o corecţie "mai mică" fiind Ialomiţa.
Directorul ADR Sud Muntenia a precizat că, în ceea ce priveşte valoarea corecţiei aplicate, unul dintre proiectele cu cea mai mare corecţie este un proiect privind reabilitarea unui drum din judeţul Teleorman. În acest caz, corecţia aplicată în urma controalelor este de 25 la sută din valoarea proiectului, respectiv 22 de milioane de lei. Motivul pentru care a fost aplicată corecţia îl reprezintă, potrivit directorului ADR Sud Muntenia, "introducerea unor factori de evaluare subiectivi" în caietul de sarcini.
Există însă şi cazuri în care, în urma verificărilor, au fost aplicate corecţii de sută la sută la proiecte derulate de autorităţile publice, adică beneficiarului proiectului i se impută întreaga sumă accesată. Este cazul unui proiect accesat de Consiliul Judeţean Prahova, privind reabilitarea unui drum judeţean şi pentru care, în urma verificărilor, s-a aplicat, în primă fază, o corecţie de 25 la sută, ulterior fiind aplicată o corecţie de sută la sută, pentru nereguli privind procedura de achiziţie. Consiliul Judeţean Prahova a achitat corecţia impusă iniţial, în valoare de aproximativ un milion de euro, iar acum autorităţile aşteaptă terminarea procesului prin care au contestat corecţia totală în valoare de cinci milioane de euro.
"Pentru toate aceste corecţii, consiliile judeţene sunt în instanţe, în diferite etape şi eu sunt convins că cele mai multe îşi vor găsit dreptatea acolo. (…) Nu am soluţii pentru modul cum ele (sumele aplicate drept corecţii financiare - n.r.) sunt achitate. Trebuie uniformizată legislaţia, să avem aceeaşi filosofie faţă de licitaţie, aşa cum o are şi Comisia Europeană. Sunt o serie de lucruri care în România sunt perfect legale, dar când vorbim de autoritatea de audit care funcţionează în subordinea directă a autorităţii de audit de la Bruxelles, aici apar diferenţe de interpretare", a spus Liviu Muşat.