Agenţia Naţională de Transplant (ANT) precizează, după ce ministrul Eugen Nicolăescu s-a declarat nemulţumit de managementul instituţiei, că între 1 ianuarie şi 15 aprilie au fost făcute 56 de transplanturi, după 65 în tot anul trecut, 2013 aducând şi premiera a 17 operaţii în 24 de ore.
Potrivit ANT, premiera transplanturilor făcute în doar 24 de ore este reprezentată de opt de rinichi la Cluj-Napoca, cinci de ficat şi patru cornee în Bucureşti.
ANT a analizat rezultatul operaţiilor efectuate în 2013, în mai puţin de patru luni, şi a constatat creşterea considerabilă a numărului de donatori în moarte cerebrală.
"Relevant este numărul recoltărilor de la donatori în moarte cerebrală, care, de la 65 în anul 2012, este anul acesta, în perioada 1 ianuarie -15 aprilie, deja de 43. Pe fondul acestei creşteri a numărului de donatori în moarte cerebrală, în România au avut loc o serie de premiere: opt transplanturi de rinichi în 24 de ore la Cluj, cinci transplanturi de ficat în 24 de ore la Bucureşti, patru transplanturi de cornee în 24 de ore la Bucureşti. Totodată, 32 de noi spitale au fost implicate în 2013 în program, după nominalizarea coordonatorilor de transplant şi a responsabililor cu identificarea şi menţinerea donatorilor în moarte cerebrală. Este vorba despre centre noi la Deva, Constanţa, Brăila, Botoşani, Vaslui, Tulcea şi spitale precum Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul Elias Bucureşti", precizează ANT.
Alte 13 transplanturi au fost realizate în noaptea de duminică spre luni la Bucureşti, după ce organele au fost prelevate în Craiova.
Potrivit Legii privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile competente în domeniul activităţii de transplant din România sunt Agenţia Naţională de Transplant şi Ministerul Sănătăţii, prin structura de control în domeniul sănătăţii. "Coordonarea, supravegherea, aprobarea şi implementarea oricăror dispoziţii privind activitatea de transplant revin Agenţiei Naţionale de Transplant. Prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană se realizează în unităţi sanitare publice sau private acreditate. Criteriile de acreditare se stabilesc de către Agenţia Naţională de Transplant şi se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii. Transplantul de organe, ţesuturi şi celule de origine umană se realizează în centre de transplant publice sau private acrditate. Acreditarea emisă va menţiona tipul sau tipurile de transplant pe care centrul de transplant în cauză le paote desfăşura. Criteriile de acreditare se stabilesc de către Agenţia Naţională de Transplant şi sunt aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii", explică, într-un comunicat remis MEDIAFAX, conducerea ANT.
În ceea ce priveşte derularea programului de transplant, ANT are doar rolul de a propune proiectul acestuia, care, odată aprobat de Ministerul Sănătăţii, este pus în aplicare de centrele de transplant. Finanţarea şi derularea programului de transplant sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii.
Activitatea ANT este condusă de directorul executiv Dan Luscalov.
Potrivit instituţiei, întreaga activitate specifică este susţinută de Consiliul Ştiinţific al ANT, care reuneşte personalităţi marcante ale activităţii de transplant din România, a căror expertiză, pusă în slujba îmbunătăţirii continue a nivelului de pregătire a cadrelor medicale din centrele de prelevare şi transplant, creează premisele derulării de acte medicale la cel mai înalt nivel, implementării eficiente a Directivelor Europene în domeniu, cât şi transpunerea acestora în legislaţia naţională.
Actualul preşedinte al Consiliului Ştiinţific este prof. dr. Radu Deac, mai precizează ANT.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, că Agenţia Naţională de Transplant nu are, din punctul lui de vedere, un management competent şi că va trebui să se "umble" şi la această instituţie, în contextul reorganizării MS.
Nicolăescu a vorbit în emisiune şi despre bugetul alocat pentru transplant, dar şi despre faptul că nu este mulţumit de actuala conducere a Agenţiei Naţionale pentru Transplant.
Referitor la sumele alocate în acest domeniu, ministrul a precizat că bugetul de anul trecut pentru transplant nu a fost consumat, iar în 2013 s-a calculat "necesarul la nivelul anului 2012", cu menţiunea că din veniturile Ministerului Sănătăţiii (MS) sunt puse deoparte nişte sume, în cazul că va fi nevoie.
"Din punctul meu de vedere, noi asigurăm anul acesta măcar nivelul anului 2012. Dacă va fi nevoie, din fondurile ministerului, vă aduc aminte că noi avem acele fonduri proprii care vin din taxa de viciu. De acolo avem nişte sume şi, dacă va fi nevoie, suplimentăm Programul de transplant. Să dea Dumnezeu să fie atâţia donatori şi poată să se facă atâtea transplanturi cât e nevoie", a explicat demnitarul.
Eugen Nicolăescu a mai declarat că, din păcate, Agenţia Naţională de Transplant, aşa cum a moştenit-o, nu are un management competent. "Va trebui să umblăm şi la această agenţie, ceea ce vom face, dacă tot facem reorganizarea ministerului, în următoarele două luni", a spus ministrul.