Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat, miercuri, că a primit oferte scrise din partea unor "mari companii din domeniu" care s-au arătat intersate de privatizarea Oltchim (OLT) şi va începe discuţii cu acestea, fiind avertizat de premierul Ponta să fie atent la "escrocii cu bani în pungă"
"Vă informez, în premieră absolută, că există un număr important de oferte serioase din partea unor mari companii din domeniul industriei chimice şi care şi-au manifestat în scris intenţia de a participa la privatizarea Oltchim", a spus ministrul Vosganian, la începtul şedinţei de Guvern.
El a precizat că, de săptămâna viitoare va începe dialogul cu potenţialii investitori, dialog care nu va fi public, iar ofertele vor fi prezentate "la timpul potrivit", într-un proces deschis de privatizare.
"Noi dorim să schimbăm filosofia de privatizare, în sensul că ne interesează aceia care doresc să investească şi ne interesează mai mult nivelul investiţiilor ulterioare decât al preţului de vânzare", a declarat Vosganian.
Ministrul a arătat că, săptămâna viitoare, va avea loc întâlnirea cu creditorii societăţii şi va începe programul redresare, ce va avea ca finalitate privatizarea, fiind în prezent în căutarea unei finanţări de 15 milioane euro, prin scoaterea de sub ipotcă a unor active ale Oltchim.
Premierul Ponta a spus, la rândul său, că Guvernul este interesat şi de locurile de muncă ce pot fi păstrate şi vrea să se protejeze de manipulări şi dezinformări, cerându-i ministrului să fie atent la escroci.
"Orice fel de mare investitor serios, puteţi discuta cu el şi eu îl voi primi. Atenţie la escroci! Au mai fost nişte escroci care reprezentau pe nu ştiu cine şi aveau banii pe nu ştiu unde şi aţi văzut ce s-a întâmplat anul trecut", a afirmat Ponta.
Premierul s-a arătat dispus să discute şi el cu orice investitor serios, dar nu din cei "cu bani în pungă".
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.