Ministrul Apărării Mircea Duşa a transmis omologului afgan că un sprijin direct pe care România îl poate oferi privind creşterea calitativă a Armatei Naţionale Afgane poate fi pregătirea şi formarea unui număr de ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari în instituţiile române de formare şi instruire.
MApN a transmis, miercuri, un comunicat de presă privind reuniunea bilaterală cu ministrul afgan al apărării, Bismillah Khan Mohammadi.
"În acest context, Mircea Duşa a reiterat sprijinul pe care România îl acordă şi îl va acorda Afganistanului pentru stabilitate şi securitate în cadrul instituţional al Alianţei Nord Atlantice. România va rămâne angajată şi după 2014 în consolidarea securităţii statului afgan, în cadrul viitoarei misiuni NATO. Un sprijin direct pe care România îl poate oferi în spiritul creşterii calitative a Armatei Naţionale Afgane poate fi pregătirea şi chiar formarea unui număr de ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari în instituţiile române de formare şi instruire, «care se bucură de recunoaştere şi apreciere internaţională», a transmis Mircea Duşa. Această ofertă a fost acceptată de ministrul afgan, urmând ca un acord, în acest sens, să fie elaborat în viitorul apropiat", menţionează sursa citată.
Potrivit comunicatului, Bismillah Khan Mohammadi a mulţumit României pentru sprijinul acordat de către trupele româneşti în procesul de instrucţie şi a apreciat profesionalismul de care Armata română dă dovadă, conform cerinţelor misiunii NATO.
MApN precizează că este pentru prima dată când un ministru al apărării român se întâlneşte cu ministrul afgan al apărării.
Ministrul Mircea Duşa a lansat o invitaţie ministrului afgan de a vizita România, ocazie cu care se pot discuta şi posibile parteneriate de cooperare legate de segmentul industriei de apărare, împreună cu instituţiile abilitate ale statului român, se mai arată în comunicat.
La Kabul, la comandamentul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), ministrul Mircea Duşa s-a întâlnit cu generalul-locotenent Nick Patrick Carter, locţiitor al comandantului ISAF şi adjunctul reprezentantului special civil al NATO, Andrew W. Steinfeld. În cadrul întâlnirii, generalul-locotenent Carter a mulţumit României pentru importanta contribuţie la operaţia NATO de stabilizare şi asistenţă, prezentând evoluţia la zi a situaţiei. De asemenea, a fost abordată problematica viitoarei misiuni NATO, sarcinile acestei misiuni şi provocările la care trebuie să răspundă, menţionează MApN.
De la Kabul, deplasarea a continuat la Kandahar, unde ministrul a vizitat tabăra de tranzit, elementul naţional de sprijin, compania de protecţie a forţei care participă la securizarea bazei şi a avut întâlniri cu militarii din aceste structuri. Cu această ocazie, acesta a verificat starea de funcţionare a tehnicii ce urmează să fie dislocată, "rezultatele fiind bune", precizează sursa citată. Facilităţile de instruire pentru recunoaşterea dispozitivelor explozive improvizate şi simulatorul M Roller au fost în atenţia delegaţiei.
O altă întâlnire a fost cea cu generalul-maior Robert B. Abrams, RC-South şi cu generalul de brigadă John L. Dolan, comandantul bazei Kandahar. Aceştia au apreciat activitatea militarilor români şi au prezentat evaluarea situaţiei actuale.
MApN menţionează că ministrul Apărării, Mircea Duşa, a efectuat marţi o misiune în Afganistan, împreună cu o delegaţie militară formată din şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, general-maior Marian Hăpău, locţiitorul şefului SMG, general-locotenent Valeriu Nicuţ şi comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, general-locotenent Cătălin Zisu.