Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, ordonanţa care prevede scutirea parţială de la norma didactică a persoanelor din conducerea instituţiilor de învăţământ şi a liderilor de sindicat, în favoarea acestei ordonanţe pronunţându-se 269 deputaţi, 42 au fost împotrivă şi 17 s-au abţinut.
Ordonanţa 14/2013 modifică Legea educaţiei naţionale în sensul ca personalul de conducere, îndrumare şi de control să poată fi degrevat parţial de norma didactică pe baza reglementărilor stabilite prin ordin al ministrului Educaţiei naţionale, elaborate cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ.
Persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, vor fi degrevate parţial de norma didactică, se arată în ordonanţă.
Deputatul PDL Raluca Turcan a criticat, în plen, această ordonanţă, arătând că reprezintă "o modificare pe furiş" a legii educaţiei naţionale şi că prin prevederile acesteia se acordă favoruri sindicatelor.
"Ne întoarcem la o veche perioadă de tristă amintire în care liderii de sindicat pretindeau că apără interesele persoanelor aflate la catedră, însă erau departe de realitatea şi profesionalismul celor care îşi desfăşoară activitatea la catedră. De aceea, vă rog să ţineţi cont că liderii de sindicat nu trebuie degrevaţi de norma didactică, ei trebuie să rămână aproape de elevi, aproape de profesori, cunoscându-le interesele şi preocupările", a spus Turcan.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat în acest caz, Senatul fiind Camera decizională.