Fostul ministrul al Economiei, Adriean Videanu a declarat, duminică, că raportul corpului de control al premierului referitor la actvitatea Hidroelectrica din perioada 2009-2010 este un "abuz politic fără precedent" în România.
Videanu a spus, la o conferinţă de presă, că acest control a fost superficial şi că singura instituţie care verifică modul de angajare al banului public este Curtea de Conturi, care nu a constatat nicio neregulă în perioada 2009-2010.
"În urma controlului făcut de Curtea de Conturi pe perioada 2009-2010 nu s-a constatat niciun prejudiciu. Ca urmare, raportul Corpului de control al primului-ministru este un abuz politic fără precedent în România", a precizat Videanu.
El a mai spus că, în mod abuziv, corpul de control al primului-ministru nu a vrut să ia în calcul faptul că toate bugetele companiilor naţionale, inclusiv bugetul Hidroelectrica, sunt aprobate de guvern.
"Şi bugetul Hidroelectrica a fost aprobat prin hotărâre de guvern. La prima aprobare, la care eu am participat, a participat şi primul-ministru Victor Ponta în calitate de ministru în cabinetul Emil Boc. Ori e neglijenţă în serviciu şi domnul Ponta făcea prezenţă de faţadă în cabinetul Boc, ori nu ştie să citească în buget. Eu cred că amândouă sunt valabile", a adăugat Videanu.
El a spus că prin hotărâri de guvern s-au aprobat şi indicatorii de performanţă şi că în perioada 2009-2010 toţi aceşti indicatori au fost depăşiţi la Hidroelectrica.
"Mi se pare o acţiune pur politică acest demers al corpului de control al primului-ministru şi, după ce autorităţile statului se vor pronunţa, cei care au semnat acest raport vor trebui să răspundă în faţa legii", a mai spus Videanu.
El a apreciat că în momentul de faţă situaţia la Hidroelectrica este "una absolut dezastruoasă", iar Hidroelectrica are un rol esenţial în securitatea energetică a României.
Potrivit lui Videanu, astăzi Hidroelectrica vine energie sub preţurile din contractele bilaterale semnate cu "băieţii deştepţi", a fost majorat preţul de reglementare pe care îl plăteşte populaţia şi pe care Hidroelectrica îl subvenţiona tot timpul.
"Se naşte o întrebare: cine şi de ce a luat decizia de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica?", a mai adăugat Videanu, care a spus că singura preocupare a USL este "să pună mâna pe justiţie", Uniunea nefiind interesată de asigurarea locurilor de muncă, de situaţia economică şi de faptul că încasările bugetare au scăzut.