Vicepremierul Liviu Dragnea afirmă că românii "ar trebui, ca naţie", să aibă "o altă abordare, mai pragmatică", privind exploatarea gazelor de şist, deoarece aceasta poate contribui la reducerea facturilor, îndemnând oamenii să se uite "mai cu atenţie" la iniţiatorii protestelor pe această temă.
"Aici ar trebui, ca naţie, să avem o altfel de abordare, mult mai pragmatică. Noi ne certăm deocamdată în România, fără să ştim ce avem sub noi, dacă avem gaz în subsol sau nu avem, fără ca cineva să fie lăsat să facă prospecţiuni", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Oradea, vicepremierul Liviu Dragnea, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Dragnea a invocat exemplul Statelor Unite ale Americii, unde se exploatează gaze de şist, afirmând că nu a auzit ca americanii să se fi opus acestor exploatări.
"Exploatarea şi comercializarea gazelor de şist au făcut ca preţul gazelor în această ţară, care - sigur - nu este aşa de importantă ca România, să scadă foarte mult. Şi n-am văzut demonstraţii în America, n-am văzut cutremure în America, n-am văzut alunecări de teren", a afirmat Dragnea.
În ceea ce priveşte posibilitatea exploatării gazelor de şist în România, vicepremierul a spus că românii trebuie să se uite "mai cu atenţie" la cei care iniţiază protestele faţă de această intenţie.
"Totuşi, suntem în 2013, şi eu zic că trebuie să ne uităm mai cu atenţie la cei care instigă la asemenea demonstraţii, care au fost şi prin zona Bârladului, şi probabil s-au încercat şi în zona Constanţei", a spus el.
Dragnea a afirmat că exploatarea gazelor de şist poate fi o oportunitate care să determine scăderea costurilor gazelor în ţară, lucru de care ar beneficia atât consumatorii individuali, cât şi cei industriali.
"Gazele de şist reprezintă pentru România o oportunitate pe care nici nu o bănuim, şi anume să contribuie serios la dezvoltarea industriei, a economiei, pentru că un preţ al gazelor mai mic ar putea ajuta dezvoltarea economiei. Deci, ar trebui să avem o abordare mult mai normală", a spus Dragnea.
Întrebat despre faptul că Uniunea Europeană încurajează politicile verzi, Liviu Dragnea a spus: "Toţi iubim Uniunea Europeană, dar ar trebui întâi să ne iubim ţara", arătând că românii subvenţionează dezvoltatorii energiei verzi în cea mai mare pondere raportat la cetăţenii celorlalte state din UE.
"Ştiţi cum e cu politicile verzi? Toţi iubim Uniunea Europeană, dar ar trebui întâi să ne iubim ţara. România este plină de sisteme din astea eoliene, asta implică şi certificate verzi. În jur de 500 de milioane de euro pe an sunt daţi pe certificatele verzi şi nu-i dă statul român, îi dăm noi, cetăţenii, consumatorii. Şi poate îmi răspundeţi dumneavoastră, dacă aţi fi acţionari la combinatul siderurgic din Galaţi şi ar trebui să daţi câteva zeci de milioane de euro pe an numai la certificatele verzi, credeţi că aţi putea ţine în funcţiune această unitate? Sau Alro Slatina sau Tulcea?...", a spus Liviu Dragnea.
Vicepremierul a afirmat că, dat fiind costul mare al certificatelor verzi, dar şi faptul că în energia verde nu sunt create locuri de muncă, Guvernul intenţionează să reducă la jumătate contribuţia consumatorilor la sprijinirea beneficiarilor de certificate verzi.
"Toată lumea vorbeşte de energia verde, e bine să o dezvoltăm, dar ar fi bine să ne gândim şi la noi. Deocamdată, energiile verzi au adus foarte mari avantaje pentru ţara noastră, la două - trei mori eoliene un paznic şi din când în când plasa de sârmă care este folosită la gard. Cam astea sunt marile avantaje ale energiei verzi, pe care Guvernul nu vrea să le oprească, numai că preţul certificatelor verzi în România este cel mai mare din Europa. Şi ne-am uitat şi noi la Germania, la Spania, să vedem ce se întâmplă, şi decizia noastră este să reducem la jumătate costul pe care trebuie să-l suporte fiecare cetăţean şi fiecare consumator la factura lui", a spus Liviu Dragnea.
Vicepremierul Liviu Dragnea a făcut aceste precizări la Oradea în contextul în care aici, la fel ca la Arad, Timişoara, Cluj-Napoca, Vaslui şi Bârlad, au avut loc, joi seară, proteste faţă de exploatarea gazelor de şist, la care au participat câteva sute de persoane.