Premierul Victor Ponta a catalogat, miercuri, ca fiind fără precedent apariţia la televizor a lui Daniel Morar, procuror general în funcţie, în care acesta a vorbit despre ar vrea el să conducă Parchetele, arătând că un astfel de gest nu trebuie să mai aibă loc în România.
"Noi, oamenii politici, putem vorbi la televizor. Un procuror general în funcţie care vorbeşte la televizor, spune cine decide el să conducă Parchetele, trebuie să recunoaşteţi că e un lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată şi un lucru care nu trebuie să se mai întâmple niciodată în Parchetele din România. Ori eşti om politic şi vii şi participi la alegeri, ori eşti procuror şi nu stai la televizor să spui tu pe cine vrei tu şi pe cine nu vrei să fie în funcţii, că nu îţi intră în atribuţii", a spus Ponta despre Morar.
Premierul a menţionat că prin propunerile pe care le-a făcut pentru procurorii şefi a aplicat legea pe baza căreia a fost numit şi Daniel Morar.
"Că domnul Morar nici nu era de la DNA când a fost numit şef, era de la altă unitate de Parchet, nici nu avea vreun foarte bun record personal. Avea un condamnat definitiv, de fapt un inculpat achitat definitiv şi pentru care România a plătit despăgubirti la CEDO. A fost numit în funcţie prin această procedură prevăzută de legea modificată chiar de doamna Monica Macovei - nu am modificat noi legea în 2005 - ci doamna Macovei a modificat-o", a spus Ponta.
Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţă de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.
Marţi, premierul Victor Ponta a declarat, la finalul discuţiei cu membrii secţiei de procurori ai CSM, că concluzia la care s-a ajuns în urma acestei discuţii că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.
El a precizat că a propus Consiliului o procedură directă, în care ca ministru interimar să formuleze propuneri, candidaţii să fie audiaţi la CSM, iar preşedintele să numească, dar secţia de procurori a CSM a avut o altă opţiune, pe care nu poate decât să o respecte.
Premierul a mai afirmat atunci că îl va informa telefonic pe preşedintele Traian Băsescu despre această concluzie, cu menţiunea că nu va exista "o procedură rapidă", o informare în acest sens urmând să fie transmisă şi Comisiei Europene.
"Probabil că voi numi mai întâi un nou ministru al Justiţiei, care va stabili şi va conduce aceste proceduri", a spus Ponta.
Anterior, premierul Victor Ponta a confirmat că o va numi pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA, răspunzând afirmativ unei întrebări a jurnaliştilor pe această temă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a susţinut însă că premierul Victor Ponta a răspuns afirmativ la întrebarea dacă va susţine declaraţii la CSM pe tema numirii procurorilor şi nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la şefia DNA.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în eventualitatea în care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justiţiei, o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, el se va opune.