Senatorii jurişti propun ca persoanele supuse acţiunii de interceptare a comunicaţiilor pe motive de ameninţare la securitate naţională să fie informate privind investigaţia desfăşurată de către organele competente dacă respectiva ameninţare nu se confirmă.
Declaraţiile în acest sens au fost făcute, miercuri, de preşedintele Comisiei juridice, Tudor Chiuariu.
Acesta a menţionat că legea, aşa cum va fi modificată, va permite oricărei persoane supusă investigaţiei şi interceptărilor telefonice, care se consideră vătămată, să se adreseze instanţelor de judecată pentru a primi despăgubiri.
"Am avansat astăzi cu discuţiile privind modificările aduse de legea referitoare la punerea în aplicare a Codului de procedură penală şi am clarificat şi amendamentele aduse de Înalta Curte, precum şi cele aduse de Comisia pentru drepturile omului privind procedura în cazurile în care există interceptări ale comunicaţiilor pe motive de securitate naţională. Avem astfel o procedură clară, detaliată, atât în privinţa situaţiilor care pot genera o astfel de procedură, cât şi în privinţa atribuţiilor tuturor instituţiilor implicate", a explicat senatorul.
Chiuariu a estimat că raportul final ar putea fi adoptat săptămâna viitoare.
"Mi-am propus, în calitate de preşedinte al Comisiei juridice a Senatului să nu fie nevoie să modificăm legile aşa de des, fiindcă aceasta afectează grav aplicarea lor de către autorităţi şi de către judecători şi din această cauză discutăm temeinic şi îndelung toate soluţiile legislative cu care suntem sesizaţi", a afirmat parlamentarul.
Pe de altă parte, el a spus că în cadrul dezbaterii acestui proiect vor fi dicutate şi o serie de amendamente pe care le-a propus.
"Le-am propus colegilor senatori amendamente care vizează instituirea unei garanţii împotriva trimiterii abuzive în judecată, astfel încât judecătorul de Cameră Preliminară, instituţie introdusă prin noul cod, să nu controleze numai legalitatea administrării probelor, ci să verifice şi dacă există suficiente probe pentru trimiterea unei persoane în judecată, astfel încât să eliminăm orice abuz care ar putea interveni, dat fiind faptul că trimiterea în judecată nu e controlată în nici un mod printr-o altă modalitate procedurală", a spus acesta.
Chiuariu mai propune ca tergiversarea dosarelor aflate în faza de urmărire penală să fie controlată la cererea persoanei interesate, după începerea urmăririi penale şi trecerii unui timp de la acest moment, de către un judecător care să verifice respectarea "termenului rezonabil".