Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 77 (5284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

AMR: Împărţeală politică pentru PICCJ, DNA, DIICOT, cea mai grea lovitură dată statului de drept

Miercuri, 3 Aprilie 2013 (18:21:47)

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) consideră că atitudinea de "împărţeală politică" a funcţiilor de la conducerea PICCJ, DNA şi DIICOT reprezintă "cea mai grea lovitură dată statului de drept după 1989" şi solicită CSM să intervină pentru rezolvarea crizei.

În opinia AMR, această atitudine pune justiţia în situaţia unui control exercitat pe faţă, fără nicio urmă de îndoială, se arată într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX.

Astfel, AMR protestează faţă de "maniera grosolană" în care au fost date publicităţii nominalizările ministrului interimar al Justiţiei, premierul Victor Ponta, privind funcţiile de conducere din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, respingând în mod categoric modul în care s-a desfăşurat întreaga procedură.

AMR cere factorilor politici "ă înceteze imediat orice idee de compromis ce vizează justiţia, să dea dovadă de responsabilitate şi consecvenţă în respectarea principiilor, a statului de drept, confirmând astfel că România este în Europa şi nu în afara ei" se mai arată în comunicat.

Aceeaşi asociaţie profesională apreciază, conform documentului citat, că "trocul politic" făcut în ceea ce priveşte funcţiile de conducere din parchete "reprezintă un grav atentat la statutul procurorului, la independenţa acestuia, dar şi o decredibilizare oficială a acestei categorii profesionale, prin nominalizării lipsite de transparenţă, dincolo de orice criteriu de obiectivitate, ducând în derizoriu şi lipsind în mod intenţionat de valoare profesionalismul magistraţilor".

"Asociaţia Magistraţilor din România solicită Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţiei, să intervină de îndată şi să caute o soluţie de rezolvare imediată a crizei ivită în sistem, prin atitudini care să fie în spiritul legii şi a Recomandărilor care au căpătat aceeaşi dimensiune, formulate de fiecare dată în rapoartele de ţară întocmite de Comisia Europeană privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", mai precizează sursa citată.

Prin acelaşi demers, AMR cere Consiliului Superior al Magistraturii să consulte de îndată magistraţii, în vederea formulării unei poziţii care să fie transmisă mai departe tuturor partenerilor europeni, pentru a discuta în Parlamentul European şi în alte foruri de aceeaşi importanţă această situaţie "fară precedent".

"România a făcut astăzi cel mai mare pas înapoi în respectarea Constituţiei, motiv pentru care acest compromis anunţat în numele ei, nu face decât să o întoarcă înapoi, într-o perioadă de tristă amintire", mai arată reprezentanţii AMR.

La rândul ei, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) consideră că funcţiile cele mai înalte din PICCJ, DNA şi DIICOT "au fost negociate exclusiv pe criterii politice" şi consideră "revoltătoare această atitudine a factorilor decidenţi".

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţa de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Secţia pentru procurori a CSM.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AMR: Împărţeală politică pentru PICCJ, DNA, DIICOT, cea mai grea lovitură dată statului de drept.
 Vizualizări articol: 764 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AMR: Împărţeală politică pentru PICCJ, DNA, DIICOT, cea mai grea lovitură dată statului de drept0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei