Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 76 (5283)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Panait:Este vina sistemului, începând cu '90, pentru numărul mare de copii abandonaţi în maternităţi

Marţi, 2 Aprilie 2013 (14:18:26)

Preşedintele ORA, Bogdan Panait, a declarat marţi, la lansarea unui studiu privind adopţiile, că este vina sistemului, aşa cum a funcţionat el din '90 până în prezent, pentru numărul mare de copii abandonaţi în spitale, amintind că, în trecut, legea permitea ca ei să fie aleşi din maternităţi.

Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait, a precizat că, din totalul de copii abandonaţi care stau în unităţi sanitare, un procent semnificativ ar putea fi trataţi şi în familie sau în centre de protecţie.

"Vedem reportaje din maternităţi, copii care stau degeaba acolo. Este un număr foarte mare. Motivele ar fi faptul că, până în 2001, în România, adopţiile internaţionale erau permise şi legea permitea nişte contacte cu copilul în spital şi a dus la menţinerea copilului în maternităţi, faptul că nu erau profesionişti în asistenţă socială a dus la numărul mare de copii în maternităţi. Numărul mare nu are nicio legătură cu adopţia. Am auzit colegi din sistem care au funcţii de conducere şi care reproşează asta. Greşit! Există o legislaţie specifică care spune cât timp trebuie să stea copilul în maternitate, ce trebuie să facă secţia de spital, ce trebuie să facă direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului. Ele sunt în vigoare, dar nu sunt aplicate", a precizat Bogdan Panait.

Preşedintele ORA a mai amintit că există o deficienţă şi în ce priveşte numărul de specialişti, care influenţează calitatea serviciilor şi numărul de copii rămaşi în maternităţi.

"Încercăm să schimbăm această cutumă, această mentalitate. Este vina sistemului, începând din '90 şi până astăzi. Ceea ce vrem să facem este să schimbăm mentalitatea şi să lucrăm în interesul superior al copilului. Suntem total împotriva alegerii copilului, iar acest lucru ne-a creat foarte multe duşmănii. Românii doresc copii cu vârste de 0-2 ani sau 0-3 ani. Din păcate, sunt 1.100 de familii care doresc să adopte şi vreo 250 de copii în această grupă de vârstă. (...) 74 la sută dintre copiii din sistemul de protecţie au peste şase ani.", a mai spus şeful ORA.

Un număr de 240 de minori părăsiţi, dintre care 57% în vârstă de cel mult trei luni, au fost identificaţi în 85 de unităţi sanitare din 32 de judeţe şi din Capitală, în urma campaniei de verificare a numărului de copii abandonaţi în spitale, iniţiată anul trecut de ministerele Sănătăţii şi Muncii.

Asociaţia Ador Copiii, cea care a semnalat fenomenul abandonului de copii în maternităţi şi secţii de pediatrie, a transmis agenţiei MEDIAFAX, duminică, datele obţinute de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Ministerul Sănătăţii (MS) şi Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), în urma campaniei derulate pentru identificarea copiilor abandonaţi în maternităţi.

"În urma campaniei de verificare derulată între 22 .11.2012 - 17.01.2013, s-a constatat că în nouă județe în care au fost inspectate 42 unități sanitare (18 secții de maternitate şi 24 de pediatrie) nu au fost identificați copii părăsiți: Alba, Botoșani, Galați, Harghita, Ialomiţa, lfov, Mehedinți, Olt şi Suceava. În celelalte 32 județe și municipiul București, au fost identificaţi un număr de 240 de copii părăsiți, în 85 de unităţi sanitare (38 secţii de maternitate şi 47 secţii de pediatrie). Procentul cel mai mare de părăsire îl dețin copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 luni, ( 57,5 la sută din totalul copiilor existenți)", s-a arătat în documentul transmis agenţiei MEDIAFAX.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Panait:Este vina sistemului, începând cu '90, pentru numărul mare de copii abandonaţi în maternităţi.
 Vizualizări articol: 813 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Panait:Este vina sistemului, începând cu '90, pentru numărul mare de copii abandonaţi în maternităţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei