Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 76 (5283)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Niţă: Oprim până în 2017 tranzacţionarea unor certificate verzi; factura populaţiei trebuie să scadă

Marţi, 2 Aprilie 2013 (15:10:29)

Investitorii în producţia de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, în intervalul 1 iulie-1 ianuarie 2017, doar jumătate din certificatele verzi atribuite, astfel că factura la energie plătită de populaţie ar trebui să scadă cu 50% pe această componentă, afirmă ministrul Constantin Niţă.

"Prima modificare este suspendarea Legii 220 pe trei ani şi jumătate, din 1 iulie 2013 până în 1 ianaurie 2017. Energia eolinană va primi 1 certificat verde, energia hidro va primi 1 certificat verde, energia solară va primi 2 certificate verzi. Restul de certificate vor fi păstrate într-un coş de ANRE, care va calcula câte certificate verzi va avea fiecare investiror în 2017. Aceste certificate verzi pot fi scontate la bancă sau preluate ca valoare, după 1 ianaurie 2017. Deci, nu tăiem la nimeni nimic, doar că veniturile obţinute vor fi venituri viitoare, după 1 ianuarie 2017", a afirmat ministrul delegat pentru Energie.

Potrivit legii, se acordă 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fofotoltaice, 2 certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi 3 certificate pentru energia hidro.

Niţă a spus că în ultima perioadă a primit tot felul de propuneri şi consideră că este timpul pentru "lucruri mai clare". Totuşi, Niţă a adăugat că legea va intra în vigoare în 1 iulie şi că sunt aşteptate orice fel de propuneri pe această temă.

"Schema trebuie să ducă la reducerea preţului pe factură cu 50% la certificatele verzi", a afirmat Niţă.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.

Alte modificări ale legii sunt exceptarea de la prevederile legii energiei a marilor consumatori, cu un consum anual mai mare de 150 GWh, precum şi posibilitatea ca producătorii de energie regenerabilă care livrează sub 5MWh de energie să poată încheia contracte bilaterale pentru comercializarea electricităţii.

"Exceptăm de la lege ca 50% din energia furnizată marilor consumatori cu consum mai mare de 150 GWh să nu plătească certificate verzi. Este necesar, pentru că avem deja mari probleme. Legea prevede încheierea de contracte bilaterale de către cei care produc sub 5 MWh. Legea mai prevede posibiliatea ca energia din surse regenerabile să fie preluată în piaţa reglementată. Facem asta ca să nu mai fie niciun fel de incertitudine pe piaţă. Considerăm că acest time-out este cea mai bună variantă", a adăugat Niţă.

Întrebat care sunt marii consumatori industriali cu un consuma mai mare de 150 GWh de energie, Niţă a afirmat că nu îl interesează.

Niţă nu consideră că modificările legii energiei, chiar dacă nu mulţumesc pe toată lumea, nu ar trebuie să determine nicio companie din sectorul energiei regenerabile să plece din România sau să îşi restrângă investiţiile pe piaţa locală.

"Am avut multe discuţii cu consumatori industriali, cu asociaţiile de consumatori, cu producătorii de energie regenerabilă. Sigur că cei care au investit nu sunt totdeauna de acord cu propunerile noastre. Din păcate pentru toţi, nu este o chestiune care se întâmplă numai în România. Schema de sprijin din România este cea mai generoasă, dar nu putem împăca pe toată lumea, nu putem risca ca marii producători industriali să plece din Romînia. Niciun investitor nu are vreun motiv să se retragă din România din cauza asta. Nu iau în calcul nici reducerea investiţiilor în energii regenerabile", a mai spus Niţă.

Reprezentanţi ai asociaţiilor companiilor din sectorul energiei regenerabile au spus de mai multe ori că orice modificare a legii prin care energia din surse alternative este sprijinită de stat prin schema certificatelor verzi va duce la pierderea unor investiţii de miliarde de euro. Până în prezent, investiţiile totale în producţia de energie alternativă în România depăşesc 3 miliarde de euro.

La rândul lor, mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal Galaţi, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă, afirmând că acest sprijin contribuie la creşterea masivă a costutrilor cu electricitatea.

Pe de altă parte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) apreciază că numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în unele cazuri chiar şi la jumătate.

Această concluzie a rezultat din analiza pieţei de energie regenerabilă din 2012, potrivit ANRE.

Cea mai mare reducere a numărului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsă este propusă de ANRE pentru centralele fotovoltaice, respectiv înjumătăţirea de la 6 la 3 certificate.

Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomandă scăderea numărului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.

În cazul microhidrocentralelor, unităţi cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 1,3.

Cerificatele verzi sunt tranzacţionate la preţul maxim admis de lege, întrucât cererea depăşeşte cu mult oferta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Niţă: Oprim până în 2017 tranzacţionarea unor certificate verzi; factura populaţiei trebuie să scadă.
 Vizualizări articol: 888 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niţă: Oprim până în 2017 tranzacţionarea unor certificate verzi; factura populaţiei trebuie să scadă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei