Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că procesul de regionalizare comportă riscuri, unele majore, care trebuie ocolite pentru a putea fi atinse mizele acestui demers, între acestea numărându-se birocratizarea excesivă sau disputele minore şi "chiar meschine" dintre partide.
"Şi în legătură cu regionalizarea se confirmă faptul că răspunsurile corecte se dau la întrebări bune puse. Şi cred că întrebările bine puse sunt «De ce, cum, pentru cine?» De ce facem regionalizarea, cum o facem, care sunt principiile şi ţintele ei exacte şi pentru cine – aceasta poate este cea mai importantă întrebare. Răspunsul corect la aceste întrebări ne poate feri de riscurile reale pe care un proiect de o asemenea amplitudine le prezintă şi răspunsul corect ne poate într-adevăr da şansa de a-i folosi oportunităţile", a afirmat Antonescu la dezbaterea de la Academia Română.
Liderul PNL a precizat cu procesul de regionalizare importă mai multe riscuri, primul dintre acestea fiind unul "major", care priveşte "activarea sau reactivarea vechiului blestem al formelor fără fond".
"Dacă vom traversa elaborarea şi apoi aplicarea acestui proiect aşa pentru că trebuie, aşa pentru că e la modă, aşa pentru că se întâmplă în toată Europa, aşa pentru că am zis că trebuie să facem ceva şi trebuie să facem, cum necum stăm sub riscul de atâtea ori, din păcate, dovedit real în istoria noastră de a avea după această regionalizare mai multă pagubă decât profit", a susţinut Antonescu.
El a menţionat că există riscul de a multiplica birocraţia şi de a intra în "dispute meschine" între partidele politice.
"(Există riscul, n.r.) să multiplicăm o birocraţie pe care părem a o detesta în toate discursurile noastre, dar care de ani şi decenii nu încetează să supravieţuiască, să crească mai mare, mai sănătoasă, mai agresivă. Stăm sub riscul de a cufunda dezbaterea pe regionalizare în dispute minore, chiar meschine de felul ce partid are de câştigat mai mult din asta, ce comunităţi locale, în cel mai bun caz, au de câştigat din asta, ce lideri de comunităţi locale mai câştigă sau mai urcă o treaptă în ierarhia complicată şi de atâtea ori ineficientă a puterii şi administraţiei din România", a susţinut preşedintele PNL.
Un alt risc invocat de Antonescu se referă la "permanentul echilibru" care trebuie "construit" între o descentralizare autentică, reală, eficientă, folositoare şi unitatea statală a României.
"Avem, în fond, cu această descentralizare, reformă administrativă, de reaşezat într-o formulă modernă, eficientă, democratică un lanţ de comunităţi româneşti, fără a pierde nicio secundă din vedere comunitatea cea mare, care este, pentru noi toţi, România", a mai declarat liderul PNL.
El a mai susţinut că în procesul de regionalizare sunt "câteva chei, câteva mize" ale proiectului.
"Descentralizarea, această aspiraţie sinceră pentru unii, lozincă pentru alţii, mit până la urmă al ultimilor 20 de ani, are acum şansa – nu aş spune acum ori niciodată – dar poate dacă reuşim o dată pentru totdeauna să devină realitate. Într-adevăr exigenţele de integrare profundă ale României în modernitate, în Europa, dacă vrem să-i spunem aşa şi este pentru noi acelaşi lucru, ţin de o autentică descentralizare, de capacitatea de a elibera energii, dinamism, creativitate, de a forţa statul centralizat, greoi, costisitor şi ineficient să abdice de la puteri pe care le exercită de când ne ştim şi nu reuşeşte cu toate aceste puteri să răspundă nevoilor destinatarului în fond a tuturor eforturilor noastre şi în orice caz şi în orice caz al regionalizării care este cetăţeanul în comunitatea sa", a mai afirmat preşedintele PNL, Crin Antonescu.