Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că anticipează o revizuire a tratatelor UE, în următorii doi-trei ani, iar singura şansă a României este să se integreze rapid în zona euro şi Schengen, înainte de această revizuire.
"Este esenţial ca România să accelereze procesul de integrare în Uniunea Europeană. (...) Uniunea Europeană este frământată, decizii ca cea din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum câţiva ani. (...) Ce s-a întâmplat în Cipru ne arată că, adesea, putem să punem sub semnul întrebării principii pe care le-am afirmat ani de zile. Mai mult decât atât, ne arată că structura Uniunii Europene este încă fragilă şi o Europă cu două viteze este oricând posibilă. De aceea susţin că accelerarea procesului de integrare în Uniunea Europeană este unul fundamental pentru România", a afirmat preşedintele Băsescu, la Congresul avocaţilor.
Şeful statului a apreciat că "o revizuire a tratatelor UE este iminentă".
"Am convingerea că în următorii doi-trei ani, deşi numai ce a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona, în următorii doi-trei ani tratatele UE se vor revizui din nou pentru adaptarea la realităţi. Şi vor fi două realităţi, realitatea statelor performante şi realitatea statelor neperformante. De aceea, România trebuie să îşi fixeze priorităţile de integrare ca fiind cele mai mari priorităţi ale ei", a mai spus Băsescu.
El a afirmat că accederea în Schengen, în zona euro şi consolidarea statului de drept trebuie făcute "credibil şi rapid" şi "în timp util, până la începerea discuţiilor despre revizuirea tratatelor UE".
"Îmi este clar că sunt state care nu vor să mai plătească pentru statele care nu se integrează. Şi nu ştiu dacă este pe bună dreptate sau nu, dar acest proces există. Aceste semne de întrebare în mod nepublic sunt ridicate în cancelariile europene", a afirmat şeful statului.
De asemenea, el a reluat ideea că politicienii români nu pot negocia la nivel UE respectarea standardelor cerute în monitorizarea MCV. "România poate negocia atunci când îşi poate facea treaba la ea acasă, nu ai cum să negociezi cu statele membre ce va ca la piaţă: «Hai treceţi-ne şi pe noi pe malul celălalt chiar dacă nu suntem ca voi». Noi ne-am angajat să fim ca ei când am cerut să intrăm în UE. (...) Nimeni nu ne cere să fim mai sfinţi decât Fecioara Maria, dar ne cer să respectăm nişte standarde politice, standarde de conduită care să fie asemănătoare lor", a spus Băsescu.
El a adăugat că nu consideră că europenii sunt perfecţi, însă şi situaţia din România trebuie să fie cel puţin la acel nivel de imperfecţiune. Preşedintele a spus că România nu are alternativă la integrarea deplină în Uniunea Europeană şi "nu are soluţie reală" oricine gândeşte că putem rămâne într-o "zonă gri".
Preşedintele a subliniat că s-a creat în ultima perioadă "impresia că România este un stat corupt", iar el nu contestă acest lucru, însă "a nu recunoaşte că judecători, procurori, avocaţi, în ultimii cinci ani, au reuşit să lupte eficient împotriva corupţiei este greşit".