Conducerea Sindicatului Liber Oltchim a dat în judecată administratorii judiciari ai societăţii pentru nerespectarea contractului colectiv de muncă privind acordarea drepturilor salariale, cerând, totodată, să fie retrasă adresa dată conducerii combinatului privind disponibilizările colective.
Potrivit liderului Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, acţiunea a fost depusă împotriva administratorilor judiciari ai societăţii Oltchim, Gheorghe Piperea şi Nicolae Bălan, iar cauza se va judeca la Tribunalul Vâlcea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"În acţiune reclamăm nerespectarea contractului colectiv de muncă privind neacordarea drepturile salariale. Acţiunea este în conformitate cu prevederile Legii nr. 62 din 2011 privind dialogul social, în care se stipulează că orice acţiune unilaterală din partea angajatorului inclusiv cea a neacordării salariilor dă drept angajatului să acţioneze în judecată prin prisma conflictului individual de muncă. Sunt restante lichidarea pe decembrie 2012 şi avansul pe ianuarie 2013, lichidarea pe februarie şi avansul pe martie care trebuia luat deja, tichetele de masă pe lunile ianuarie şi februarie, dar şi prima de 50 de lei care se cuvenea salariatelor de 8 martie. De asemenea, astăzi (n.r. - joi), am solicitat din nou administratorilor judiciari să retragă adresa înaintată conducerii Oltchim privitoare la şomaj şi disponibilizări colective. Nu o vom accepta până nu vedem că se primesc banii pentru repornire, cele 45 de milioane de euro şi că se va ajunge la 65 la sută din capacitate, nivel care asigura profit şi păstrarea locurilor de muncă", a declarat Mihai Diculoiu.
Aproximativ 1.500 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea, între care şi 450 de salariaţi de la Divizia Petrochimică Bradu de lângă Piteşti, care aparţine combinatului, s-au adunat, joi dimineaţă, în faţa pavilionului administrativ al unităţii, nemulţumiţi de restanţele salariale şi de faptul că au fost anunţaţi că vor fi disponibilizaţi înainte ca planul de reorganizare al unităţii să fie elaborat şi aprobat.
Oamenii au strigat "Hoţii, hoţii!", "Vrem să muncim" şi "Nu ne mai minţiţi", ei spunând că nu vor înceta protestele până nu vor avea răspunsuri la revendicări şi până când premierul Victor Ponta nu va veni la combinat.
La un moment dat, angajaţii au părăsit incinta combinatului şi au blocat traficul pe drumul naţional 64, timp de o oră. În timp ce oamenii părăseau şoseaua şi se întorceau în faţa combinatului, un protestatar a fost lovit de o maşină, pe o trecere de pietoni din zonă, iar şoferul a fugit de la locul faptei, fiind însă prins de salariaţi.
Rănitul a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, însă nu a necesitat internarea. De asemenea, şoferul a fost dus la audieri, la sediul Poliţiei, fiindu-i suspendat permisul de conducere şi fiind cercetat pentru vătămare corporală din culpă.
Miercuri, peste 200 de angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au blocat traficul pe Drumul Naţional 64, timp de două ore, cerând administratorului judiciar şi reprezentanţilor Ministerului Economiei să vină la Vâlcea pentru a le prezenta planul privind unitatea.
Tot miercuri, peste 300 de salariaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat pe DN 65 B şi au blocat şoseaua în zona Vămii din Piteşti, la un moment dat o parte a protestatarilor îmbrâncindu-se cu jandarmii care au intervenit să elibereze drumul.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.