Banca Naţională a României va aproba solicita băncilor să publice în ofertele privind produsele de economisire unde sunt garantate depozitele constituite, pentru a evita eventuale neclarităţi ulterioare, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Vom discuta în Consiliul de Administraţie, vă spun în avans, şi vom introduce un regulament, în care fiecare depozitar să ia cunoştinţă, fie că sunt bănci cu capital românesc, fie că sunt sucursale. Să fie un asterisc în care să spună: depozitul este garantat la ....", a afirmat Isărescu.
Guvernatorul BNR a explicat că cele două băncile cu capital cipriot prezente pe piaţa românească reprezintă doar 1,3% din activele sistemului financiar bancar, iar în cazul Marfin Bank România, al cărei acţionar majoritar este Popular Bank of Cyprus, bancă în lichidare, depozitele constituite sunt în întregime garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare.
În România, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, la finele anului trecut populaţia avea constituite la cele 32 de băncile participante la schema de garantare depozite în valoare totală de 115,4 miliarde lei.
Dintre acestea, intrau sub incidenţa schemei de garantare depozite în sumă de 114,9 miliarde lei, din care se calificau pentru despăgubire depuneri cu o valoare totală de circa 98,7 miliarde lei, ceea ce înseamnă că aproape 17 miliarde lei (4 miliarde euro) nu erau garantate.
Dintr-un total de 173,8 miliarde lei depozite constituite la cele 32 de bănci de companii erau în schema de garantare depozite ale IMM-urilor în sumă de 36 miliarde lei, iar sumele calculate la despăgubiri se rdicau la 13,5 miliarde lei.
Datele indică o pierdere ipotetică a deponenţilor în cazul unei prăbuşiri a sistemului bancar de 160 de miliarde lei pentru toate companiile, dintre care 22,5 miliarde lei (5,2 miliarde euro) pentru IMM.
Pentru celelalte opt sucursale de bănci străine depozitele sunt garantate prin schemele de garanatare din statele de origine.
Datele BNR arată pentru finele anului trecut depozite constituite de populaţie în sistemul bancar totalizează 121 de miliarde lei.